Uragan Helene ugrožava rudarenje kvarca i globalnu proizvodnju čipova

Pogled dronom pokazuje krhotine u rijeci Swannanoa u blizini Biltmore Villagea, sedmicu nakon što je oluja Helene pogodila to područje, Sjeverna Karolina, SAD. 5. oktobar 2024.

Dvije rudarske operacije u Sjevernoj Karolini, koje proizvode do 90 posto svjetskog kvarca visoke čistoće, zaustavljene su već više od deset dana zbog uragana Helene koji je zahvatio jugoistok Sjedinjenih Država, izazvavši neviđene poplave i klizišta, prekinuvši puteve i struju te ugrozivši milione stanovnika.

Uragan Helene je time razotkrio malo poznatu ranjivost u lancu nabavke poluprovodnika s obzirom na to da je proizvodnja ultra čistog kvarca od vitalnog značaja za globalnu proizvodnju čipova i solarnu energiju, pišu svjetski mediji.

Rizik za cijelu industriju

Gotovo sva svjetska zaliha kvarca visoke čistoće, minerala potrebnog za proizvodnju poluprovodnika, dolazi iz malog grada u podnožju planine Blue Ridge u Sjevernoj Karolini, koji je razorio uragan Helene.

Izuzetno vrijedna zaliha tog kvarca sada je u opasnosti, ističe CNBC prenoseći upozorenja stručnjaka koji smatraju da ako bi se nešto dogodilo ovim rudnicima, to bi moglo ugroziti cijelu industriju vrijednu 600 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo: Najmanje 90 poginulih u uraganu Helene

Gradić Spruce Pine u Sjevernoj Karolini nema tekuću vodu ili struju, više od deset dana nakon što je Helene pogodila grad s 2.200 stanovnika. Putevi i željeznice u i izvan područja su ozbiljno oštećeni, kažu lokalni zvaničnici.

Zbog poplava koje su nastale, dvije kompanije, Sibelco i The Quartz Corp., koje izvlače kvarc visoke čistoće iz Spruce Pine, rafiniraju ga i izvoze u proizvodne pogone smještene prvenstveno u Kini i drugim dijelovima Azije, bile su primorane da obustave operacije rudarenja 26. septembra.

'Jedini rudnik na Zemlji'

Svaki dugoročni prekid rudarskih operacija u Spruce Pineu mogao bi uticati na daljnju proizvodnju osnovnih komponenti u širokom spektru elektronike, od pametnih telefona i kompjutera do solarnih panela, piše The Financial Times, ukazujući da taj potencijalni udar dolazi u trenutku kada sve veća potražnja za serverima za obradu umjetne inteligencije već nadmašuje ponudu najnaprednijih čipova.

Ovaj oskudni mineral se, pojašnjava list, koristi za izradu lonaca u kojima se proizvodi silicijum visokog kvaliteta koji se koristi u poluprovodnicima.

Pročitajte i ovo: SAD razmatraju nova ograničenja izvoza AI čipova u Kinu

Uprkos postojanju nekih malih alternativnih proizvođača u Rusiji, Brazilu, Indiji i Kini, koncentracija ovim esencijalnim materijalom u malom planinskom gradu sa oko 2.000 stanovnika je u lancu snabdijevanja skoro pa nezamjenjiva, tvrde stručnjaci.

Sibelco, rudarski konglomerat sa sjedištem u Belgiji koji upravlja najvećim proizvodnim pogonom kvarca u Spruce Pineu, tvrdi je da je to područje "posebno teško pogođeno", dok sui z korporacije Quartz, koja također rudari u Spruce Pineu, saopštili da je "prerano procijeniti" koliko će vremena trebati da se obnovi proizvodnja.

Ova kompanija sa sjedištem u Oslu opisala je Spruce Pine kao "jedini rudnik na Zemlji s dovoljno čistim kvarcom za proizvodnju lonaca potrebnih za proizvodnju poluprovodničkih ingota".

Pročitajte i ovo: Bajden: Južnokorejska fabrika čipova model za dublje veze sa Azijom

Silicijumski ingoti proizvedeni u kvarcnim loncima sijeku se na tanke pločice na koje su utisnuti tranzistori i kola da bi se napravili čipovi, što ih čini osnovnim građevinskim blokom industrije poluprovodnika, ukazuje Financial Times i dodaje da kvarc, koji se koristi u ovim loncima mora biti čist najmanje 99,999 posto, kako bi se izbjegla njihova reakcija na jakoj vrućini sa još čistijim "polisilikonom" od kojeg se prave kompjuterski čipovi.

SemiAnalysis, konsultantska kuća za čipove, procjenjuje da proizvođači silikonskih pločica kao što su GlobalWafers, Siltronic i Sumco imaju između tri do osam mjeseci zaliha dostupnih proizvođačima čipova.

Ipak, stručnjaci smatraju da bi prekid proizvodnje čistog kvarca mogao značiti povećanje cijena čipova.

Uticaj zatvaranja rudnika

Proizvođači čipova širom svijeta nastoje što hitnije da procijene uticaj zatvaranja rudnika u pogođenom gradu Spruce Pine, ističe Bloomberg uz ocjenu da incident naglašava kako mali dijelovi današnjih globaliziranih lanaca nabavke mogu sadržavati skrivene ranjivosti.

Veliki proizvođači čipova su sigurno naučili kakve su opasnosti od uskih grla u njihovim lancima nabavke tokom pandemije korona virusa, kada su nedostatak radne snage i pogrešne procjene o nivou potražnje stvorili ogromne zaostatke koji su tek nedavno otklonjeni.

Međutim, industrija je i dalje pod pritiskom, a dobavljači komponenti su zauzeti pokušajima da povećaju proizvodnju kako bi zadovoljili rastuću potražnju za nekim kategorijama čipova.

Pročitajte i ovo: Zašto je zavladala nestašica čipova?

Pravi uticaj na globalni sektor proizvodnje čipova ipak ostaje nejasan, istakao je Bloomberg u drugom tekstu, dodajući da Infineon Technologies AG i Taiwan Semiconductor Manufacturing, najveći svjetski proizvođač čipova, kažu da prate situaciju, ali za sada ne predviđaju značajan uticaj na njihovo poslovanje.

Godišnje se u Spruce Pine proizvodi samo oko 20.000 tona kvarca izuzetno visoke čistoće, rekla je solarna analitičarka BNEF-a Jenny Chase.

Kvarc je jedan od najčistijih na svijetu vjerovatno zbog toga što je nastao prije nekoliko stotina miliona godina u uslovima sa jedinstveno malo vode, ukazao je Sibelco. Nedostatak vode značio je da je bilo manje mogućnosti za unošenje nečistoća kako se mineral formirao.

Strateško bogatstvo SAD

Stručnjaci za lanac snabdijevanja kažu da bi do ponovne operativnosti rudnika možda trebale sedmice, što bi moglo značiti nestašicu čipova i povećanje cijena u posebno lošem trenutku za tehnološku industriju, jer giganti iz Silicijumske doline ulažu milijarde dolara u čipove za pokretanje sistema umjetne inteligencije, ukazuje CNN.

Iako kompanije Sibelco i Quartz, tvrde da rade na ponovnom pokretanju rudnika na periferiji Spruce Pinea, ono što je jasno, kako ističe američki televizijski kanal, da se objekti, kao i ostatak okolnog područja, bore sa infrastrukturnim poremećajima kao što su poplave, nestanci struje, isključenja puteva i nedostatak telefonskih usluga.

I, što je najvažnije, još uvijek pokušavaju stupiti u kontakt sa svim svojim lokalnim zaposlenima, od kojih su mnogi raseljeni ili su im domovi oštećeni ili uništeni.

Pročitajte i ovo: Pokušaj Kine da iskoristi krizu za preuzimanje zapadnih kompanija

Neki proizvođači čipova mogu imati zalihe kvarca visoke čistoće do nekoliko sedmica kako bi mogli nastaviti proizvodnju, ali duže zatvaranje u rudnicima vjerovatno će značiti nestašicu čipova, ističe CNN dodajući da čak i ako sami rudnici budu mogli da se ponovo otvore, biće im potrebna lokalna infrastruktura, kao što su putevi, kako bi proizvod dostavili kupcima.

Međutim, Seaver Wang, jedan od direktora u istraživačkom centru za okoliš The Breakthrough Institute, smatra da uprkos razmjerima devastacije u Spruce Pineu, još uvijek ima razloga za optimizam.

"Ovaj rudnik se smatra strateškim nacionalnim bogatstvom, i pretpostavljam da će savezna vlada pomoći kako bi ga pokrenula što je brže moguće, jer svi znaju da je ovaj rudarski kompleks važan", rekao je.