Upozorenja o IDIL-u: Militanti se spremaju za nastavak borbe

Borac Sirijskih demokratskih snaga provjerava zarobljenog militanta ekstremističke organizacije Islamska države Iraka i Levanta.

Sirijske demokratske snaga (SDF) koje podržavaju Sjedinjenje Američke Države, nastavljaju su čišćenjem militanata na istoku Sirije nakon oslobađanja posljednjeg uporišta ekstremističke grupe Islamska Država Iraka i Levanta (IDIL) prije dvije sedmice, ali američki zvaničnici, saveznici mediji i posmatrači -- kao i akcije podružnica IDIL-a -- upozoravaju da ova organizacija još uvijek ima hiljade pripadnika u Siriji, Iraku, Afganistanu i Africi koji nastavljaju oružanu borbu.

Visoki američki zvaničnici, piše Glas Amerike, smatraju da se prema obavještajnim procjenama nekoliko desetina hiljada IDIL-ovih boraca nalazi u raznim dijelovima Sirije i Iraka, gdje su nakon vojnog poraza krajem 2017. militanti u samoubilačkim i drugim napadima ubili stotine iračkih vojnika i civila, kako kažu vlasti iračkih Kurda.

Istovremeno, nigerijska podružnica IDIL-a ove sedmice je objavila da je u odvojenim napadima ubila 13 nigerijskih vojnika i pet pripadnika specijalne zapadnoafričke jedinice koja se bori protiv militanata.

Afganistanske vlasti su također uhapsile pet osoba koje su regrutovale nove pripadnika IDIL-a putem društvenih mreža kao i deset pomagača ove militantne organizacije.

IDIL nije poražen

Prošlomjesečno oslobođanje posljednjeg dijela territorije koji je IDIL kontrolisao je vrijedno slavlja, jer je trajalo skoro četiri godine, tražilo odlučnost mnogih nacija i zahtijevalo žrtve prodemokratskih snaga na terenu, ali predsjednik Donald Trump rizikuje da ponovi istu grešku kao i njegovi prethodnici ako SAD ne pređu sa borbe na kontrolu prijetnje, što je suptilniji zadatak koji zahtijeva strpljenje, fokus i nastavak podrške koalicionim snagama, objavila je američka agencija Bloomberg u uredničkom komentaru.

"Izgubivši geografsko uporište, Islamska država je na neki način opasnija nego prije: oslobođena odgovornosti vladanja, može se fokusirati na tradicionalnu pobunu i gerilsko ratovanje. Grupa ima i način i ljudstvo za ove zadatke; već je povećala broj samoubilačkih napada u Iraku.

Kako njeni borci bježe sa oslobođenog teritorija, tako će prenijeti svoju vrstu džihada u zemlje bez zakona kao što su Libija, Mali i Jemen. Oni koji ostanu u Siriji možda će se pridružiti nekadašnjim podružnicama Al Kaide koje kontrolišu provinciju Idlib. Drugi će se možda fokusirati na terorizam u inostranstvu, kao što je Evropa ili Azija. Ova grupa tvrdi da je izvela 11 napada dnevno u 2018. godini."

Pred SAD i saveznicima, koji imaju značajno iskustvo u borbi protiv globalnih snaga džihada, stoje dva izazova, piše Bloomberg.

Prvi je da održe vojni pritiska na IDIL-ove preostale borce i zbog toga se SAD moraju obavezati na značajno prisustvo kontingenta specijalnih snaga i dozvoliti im borbena dejstva.

Drugi izazov zahtjeva vještu diplomatiju kako bi se Turska i sirijski Kurdi držali podalje jedni od drugih, dok bi u Iraku SAD trebalo da pritisnu šiite koji dominiraju u vladi da sunitima omoguće pravedno učešće u vlasti, a povlačenju američkih trupa iz Afganistana mora prethoditi obaveza talibana da će nastaviti borbu protiv IDIL-ove podružnice i garancija da se Al Kaida neće vratiti, piše Bloomberg.

"Ništa od ovoga neće biti lagano. Uspješno kontrolisanje prijetnje zahtijeva mješavinu diplomatske upornosti, vojne čvrstine i, prije svega, dugoročni fokus."

IDIL živ i zdrav u južnoj Siriji

Svijet slavi pobjedu nad IDIL-om i Sjedinjenje Države i Velika Britanija raspravljaju da li da njegovim militantima oduzmu državljanstvo, nakon što je Trump proglasio da je '100 poražen', piše sirijska novinarka i aktivistkinja Sarah Hunaidi za američki Foreign Policy:

"Ali suprotno Trumpovoj objavi, ova teroristička grupa nije potučena, i trenutno se regrupiše u blizini mog rodnog grada Suvajde u južnoj Siriji -- u području koje je dugo terorizirala dok je vlada Bašara al Asada saučesnički stajala po strani."

Suvejda je nastanjanja manjinama, uključujući sirijske Druze, hrišćane i nekoliko beduinskih plemena, koje su se od početka rata u Siriji držale po strani, ali je Asadova vlada dopustila IDIL-ovim militantima da teroriziraju stanovništvo u ovom području kako bi ih natjerala da potraže pomoć i zaštitu od Damaska i pridruže se sirijskoj vojsci.

Hunaidi kaže da je sirijska vojska stajala po strani prošlog jula kada je IDIL napao slabo naoružanu Suvejdu kada je ubijeno oko 250 ljudi, a ranjeno njih oko 300, da bi tek nakon toga Asadov režim poduzeo vojnu akciju i rekao da je potpuno očistio brda istočno od grada od IDIL-a, piše Huneida.

No, lokalno stanovništvo kaže da su borci IDIL-a opet prisutni u tom području, blizu kojeg je i američka baza Tanf, i da su mnogi od njih kroz pustinju prošvercovani iz posljednjeg uporišta u Baguzu uz pomoć Iranaca koji kontrolišu tu rutu, te da je sada tamo oko 1.500 dobro naoružanih militanata.

"Suviše je rano za proglašenje pobjede nad Islamskom državom. Ona se regrupiše i sirijski režim koristi njeno ponovno pojavljivanje. Asadov režim pasivno posmatra kako razdire zajednice dok se ne pokore vladi i priduže sirijskoj vojsci.

Ako životi Sirijaca nisu dovoljno važni, možda će prijetnja američkoj bazi kod Tanfa natjerati one koji odlučuju da se suoče sa realnošću da Islamska država nije nestala. Možda više nije ekspanzionistička sila, ali se strateški ponovo organizuje kao pobuna da bi terorizirala sirijsko stanovništvo."

Rat protiv terora u Iraku nije gotov

IDIL možda više ne izdaje svoju valutu i ne odobrava vjenčane listove, kao što je radio četiri godine, ali je broj ovih terorista i dalje isti kao i 2014. kada je Abu Bakr al-Bagdadi proglasio kalifat, i raste svakog dana, napisao je za vašingtonski The Hill brigadni general Hazhar Omer Ismail iz Ministarstva za pešmerge u kurdskoj regionalnoj vladi u Iraku:

"Otkada je tadašnji premijer Haider al Abadi objavio poraz IDIL-a u decembru 2017., blizu 1.000 vojnika i civila je ubijeno, a više od 1.800 ranjeno u Iraku. S namjerom na nanese maksimalnu, dugotrajnu štetu, IDIL razdire tkivo iračkog društva. Oni ubistvima ciljaju na lokalne vođe i obične ljude."

Iako IDIL više ne kontroliše fizičku teritoriju, oni su i dalje dobro finansirani, imaju mnogo pripadnika i spremni su za napad, piše kurdski general:

"Rat nije gotov, i nama je potrebno da Sjedinjene Države ostanu posvećene borbi do kraja."