'Kulturni pogrom': Univerzitet u Sankt Peterburgu protjeruje studente disidente

Diplomci Državnog Univerziteta u Sankt Peterburgu, za koji bivši profesor kaže da "metodično eliminišu sve koji se ne slažu s onim što se događa u zemlji". (ilustrativna fotografija)

Piše: Robert Coalson

Karijera profesorice lingvistike Svetlane Drugovejko-Dolžanskaja, koja je trajala 41 godinu na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, državnom univerzitetu, okončala se petka 13. oktobra, koji po vjerovanjima donosi nesreću, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Uvažena predavačica, koja je kreirala i vodila univerzitetski master program za uređivanje i književnu kritiku otpuštena je zbog "nemoralnih aktivnosti… koje su u neskladu sa univerzitetskom pozicijom", kako stoji u otpusnom pismu.

"Istu formulaciju su koristili kada su otpustili Sokolova", rekla je za Current Time, misleći na bivšeg istoričara sa Univerziteta u Sankt Peterburgu, Olega Sokolova koji je otpušten u novembru 2019. pošto je uhapšen za ubistvo studentice sa kojom je imao aferu.

Pročitajte i ovo: Istoričar uhapšen zbog ubistva i ranije optuživan za nasilje

"Zločin" profesorice Drugovejko-Dožanskaje je manje užasan, ali, očigledno uporediv u očima univerzitetskog Komiteta za etiku.

Naime, ona je na zahtjev advokatskog tima umjetnice i muzičarke Aleksandre Skočilenko, napisala analizu u njenu odbranu. Skočolenko se suočava sa 10 godina kazne zatvora zbog navodnog širenja lažnih informacija o ruskim oružanim snagama.

Pročitajte i ovo: 'Moja zemlja je žedna krvi', kaže pritvorena ruska umjetnica

"Zar zaista ne shvatate da ako vas angažuje branilac, vi ste odmah kompromitovani stručnjak?", prisjeća se pitanja koje joj je uputio član komiteta tokom saslušanja krajem septembra.

Drugovejko-Dolžanskaja je rekla za Current Time da je nekoliko drugih uposlenika fakulteta otpušteno i nekoliko studenata izbačeno nakon iste sesije Komiteta za etiku, iako njihovi slučajevi nisu javno izneseni.

Ali informacija koja je javno dostupna sugeriše da univerzitet, na kojem je diplomirao predsjednik Vladimir Putin 1970-ih, prije nego što je počela njegova karijera u KGB-u, nastavlja i intenzivira čistku onih koji se ne slažu, a koja je počela i prije ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Svetlana Drugovejko-Dolžanskaja

"To je pravi kulturni pogrom zasnovan na političkim i ličnim motivima", rekao je bivši profesor filozofije na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, Denis Skopin koji je otpušten u oktobru 2022. jer je prisustvovao demonstracijama protiv masovne vojne mobilizacije koju je naredio Putin u septembru.

Skopin je rekao da misli kako čistku nadgleda rektor Univerziteta u Sankt Peterburgu od 2009. godine, Nikolaj Kropačev, aktivista vladajuće partije Ujedinjena Rusija i član Putinovog savjetodavnog panela za nauku i obrazovanje.

"Ne bih želio da radim na Univerzitetu u Sankt Peterburgu", rekao je Skopin. "Njega vodi osoba koja podržava rat i koja metodički eliminiše svakoga ko se ne slaže sa onim šta se dešava u zemlji."

Drugovejko-Dolžanskaja je rekla da je od početka invazije na Ukrajinu, odjel za lingvistiku "izgubio veliki broj izvrsnih instruktora". Neki su, kaže ona, napustili Rusiju, dok su drugi našli posao drugdje ili su sklonjeni sa položaja.

Bivši predavač filozofije Denis Skopin oprašta se od svojih studenata nakon otkaza u oktobru 2022.

'Samo će biti gore'

Kiril Kaverin je bio na drugoj godini studija političkih nauka na Univerzitetu u Sankt Peterburgu kada je izbačen krajem avgusta, pred početak nove školske godine. Iznenađujuće, Kaverin nije izbačen jer je protestovao protiv rata, već zato što je u maju učestvovao na protestima protiv rušenja znamenite zgrade u četvrti Petrograd u Sankt Petrogradu.

Tokom protesta, Kaverin i još dvojica demonstranata su ušli na lokaciju kako bi zaustavili rušenje. Prisilno su ih pritvorili radnici, koji su ih držali dok nije došla policija. Kaverin je rekao da su ih radnici poljevali vodom dok su čekali.

Radnici su silom zadržali studenta Kirila Kaverina u Sankt Persburgu u maju, 2023.

Kaverin je rekao za Sjeverne.Realnosti RSE da dok je bio u pritvoru u policiji, ispitivao ih je i prijetio im službenik ministarstva unutrašnjih poslova iz Centra zaborbu protiv ekstremizam, koji se kolokvijalno zove Centar E.

"Rekao mi je da zna gdje studiram i da ću imati velike probleme tamo", rekao je Kaverin. "Cijelo vrijeme je psovao."

Kaverin je osuđen na 12 dana zatvora za "sitno huliganstvo". U avgustu, pozvala ga je uprava univerziteta da objasni incident, a u oktobru je izbačen.

"Zvanično su me izbacili jer sam prekršio povelju univerziteta, ali nisu rekli šta je tačno bio prekršaj", kaže Kaverin.

Aleksandra Zajceva

U avgustu je uprava univerziteta otvorila postupak protiv Aleksandre Zajceve, urednice studentskog magazina, Student.

Komitet za etiku ju je pozvao jer je pisala u odbranu nekoliko studenata istorije i predavača istorije koji su sa univerziteta sklonjeni u ljeto 2022. zbog svojih antiratnih izjava.

"Ako ćutimo, može biti samo gore", napisala je u objavi na profilu studentskog magazina na društvenoj mreži VK.

Čim se pojavio ovaj post, kako je Zajceva rekla za RSE, počele su da pljušte osude i pritužbe.

"Pišu da sam razvratna žena i da me treba tući", rekla je.

Nije prisustvovala saslušanju na kojem se raspravljalo o njenom slučaju, ali je obaviještena da su članovi tvrdili da njeno ponašanje "pokazuje nepoštovanje ugleda" univerziteta i da ona "ne zaslužuje da bude studentica".

Zajceva čeka rješenje svog slučaja.

'Za vašu i našu slobodu'

Sedam studenata Univerziteta u Sankt Peterburgu koje je Zajceva branila izbačeno je u ljeto 2022. nakon komentara koje su napisali na zatvorenom univerzitetskom chatu a koje je nakon toga objavilo nekoliko prokremljanskih kanala na društvenim mrežama koji podržavaju rat u Ukrajini. Jedan od tih kanala je rekao kako univerzitet krije "ćeliju novonastalih rusofoba".

"Njihov originalni plan bio je da Komitetu za etiku pošalju skrinšotove naših komentara o ratu, Putinu i vladinoj politici, kako bi nas izbacili", rekao je jedan od studenata, Dmitri Kuzmin. "Ali, na kraju su bili još pametniji. Nisu ih poslali Komitetu za etiku, već nekim kanalima koji podržavaju Kremlj. Nakon što su kreirali oluju u medijima, pokrenula se administracija."

Državni univerzitet u Sankt Peterburgu

Profesor istorije Mihail Belusov je otpušten nakon što je bio optužen da je tokom predavanja invaziju na Ukrajinu nazvao "ratom" umjesto da je koristio obavezni termin Kremlja - "specijalna vojna operacija".

Ranije ovog mjeseca, Kuzmin je ponovo izbačen, ovoga puta sa Odjela za istoriju na Pedagoškom univerzitetu Herzen, što je potvrdilo indicije da politički motivisane čistke nisu jedinstvene za Univerzitet u Sankt Peterburgu.

Izbacivanje je uslijedilo nakon što se pojavio u centru Sankt Peterburga noseći transparent na kojem je pisalo: "Vaša i naša sloboda. Mir Ukrajini. Sloboda Rusiji."

Kuzmin je rekao da je izbacivanje bazirano na pismu direktora Centra E iz Sankt Peterburga, Alekseja Šabanova.

"Na Komitetu za etiku su rekli da je prijavu napisao Šabanov", kazao je Kuzmin. "Nalog o isključenju je potpisao rektor. Zanimljivo, u nalogu nema navedenog razloga. Očekivao sam opomenu."

RSE je imao uvid u nalog za isključenje u kojem stoji samo da se Kuzmin isključuje odlukom Komiteta za etiku, bez ikakvog drugog obrazloženja.

Bivši profesor filozofije na Univerzitetu u Sankt Peterburgu Skopin otpušten je u oktobru 2022. nakon što je proveo 10 dana u zatvoru zbog protesta protiv Putinove vojne mobilizacije.

Otvoreno pismo univerzitetu je potpisalo 21 od njegovih kolega u kojem potvrđuju Skopinove "visoke profesionalne i lične kvalitete" i da je imao "zasluženi autoritet među kolegama i studentima". Nakon što je održao svoje posljednje predavanje na fakultetu, studenti su ga iz učionice ispratili ovacijama.

Sada živi u Berlinu i predaje putem interneta, Skopin kaže da ne žali što je učestvovao u protestima.

"Meni je važno da mogu da kažem šta mislim", rekao je za Current Time, projekat na ruskom jeziku koji vodi RSE u saradnji sa Glasom Amerike.

"Prije rata je to bilo moguće na univerzitetu. Kada se naviknete da možete slobodno da govorite, nemoguće je odjednom zaćutati."

"Univerzitet je struktura koja se degradira i ruši u odsustvu slobode", zaključio je. "Bez slobode, univerzitet ne može da preživi."

*Napisao Robert Coalson na osnovu izvještavanja Sjevernih.Realnosti RSE i Current Time-a.