Šef UN-a zabrinut ako Rusija u julu napusti sporazum o žitaricama

Radnici utovaruju žito u luku u Izmajilu, Ukrajina, 26. april 2023.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je u ponedjeljak da je zabrinut ako Rusija 17. jula odustane od sporazuma kojim se dozvoljava siguran izvoz žitarica i đubriva iz tri ukrajinske crnomorske luke.

Moskva prijeti da će napustiti sporazum poznat kao Crnomorska inicijativa za žitarice ako se ne uklone prepreke u vezi sa isporukama njenih žitarica i đubriva.

"Zabrinut sam i naporno radimo kako bismo bili sigurni da će biti moguće održati Crnomorsku inicijativu", rekao je Guterres novinarima.

Pročitajte i ovo: Rusija prijeti povlačenjem iz ugovora o izvozu žitarica preko Crnog mora

Ukrajina je bila jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica prije ruske invazije u februaru 2022. godine.

Ruski ratni brodovi blokirali su ukrajinske crnomorske luke, zbog čega su cijene hrane naglo porasle na globalnim tržištima i nesrazmjerno pogodile najsiromašnije u svijetu.

UN i Turska posredovali su u crnomorskom sporazumu na prvih 120 dana rata u maju 2022. kako bi pomogli u rješavanju globalne krize hrane koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu, jednog od vodećih svjetskih izvoznika žitarica.

Međutim, sporazum je od tada periodično bio ugrožen, jer su se Rusija i Ukrajina mučile da se dogovore o njegovom obnavljanju prije isteka rokova.

Pokušaj Ukrajine da izvozi više svojih poljoprivrednih proizvoda kopnom izazvao je nesuglasice sa susjednim zemljama EU u kojima su farmeri rekli da je cijena njihovih proizvoda snižena.

Pročitajte i ovo: Zašto je EU uvela restrikcije na uvoz žitarica iz Ukrajine?