Kina pokušava oslabiti odluku o Iranu pred Vijećem UN za ljudska prava

Sjednica Vijeća za ljudska prava UN (arhiva)

Kina je u četvrtak, 24. novembra, na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija, uložila amandman na prijedlog o pokretanju međunarodne istrage povodom gušenja masovnih protesta u Iranu.

Kineski amandman uložen je u trenutku prije glasanja, a predviđa brisanje ključnog paragrafa koji se odnosi na istragu, piše Reuters.

Kineski izaslanik u Vijeću UN ocijenio je da je postojeći prijedlog "pretjerano kritičan" prema Iranu te da "neće pomoći u rješavanju problema".

Radi se o prijedlogu da bude uspostavljena "međunarodna misija za utvrđivanje činjenica u Iranu" koja bi bila operativna do početka 2024. godine.

Poziv na zaustavljanje nasilja

Prethodno je visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk pozvao Iran da odmah zaustavi nasilje protiv demonstranata, obraćajući se na hitnoj sjednici Vijeća za ljudska prava.

"Pozivam vlasti da odmah prestanu koristiti nasilje i uznemiravanje mirnih prosvjednika. Nepotrebnoj i nerazmjernoj upotrebi sile mora doći kraj", kazao je Turk.

Vijeće, koje čini 47 članova, pozvao je da glasa za istragu, upozorivši da su ljudska prava u Iran u "potpunoj krizi".

Posebna sjednica Vijeća o pogoršanoj situaciji ljudskih prava u Iranu održava se Ženevi.

Sastanak, koji su zatražili Njemačka i Island, a podržalo više od 50 zemalja, uslijedio je nakon dvomjesečnih protesta u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini.

Pročitajte i ovo: Tri iranska demonstranta ubijena u rodnom mjestu Mahse Amini

Amini je preminula nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja pravila odijevanja za žene, u zemlji koja su utemeljena na islamskom šerijatskom pravu, prenosi AFP.

Podrška pokretanju istrage

Diplomate i aktivisti za ljudska prava izrazili su snažnu podršku inicijativi za pokretanje istrage.

"Moramo učiniti sve što možemo kako bismo otkrili istinu o onome što se događa u Iranu i podržali pozive iranskog naroda na pravdu i odgovornost", kazala je Michele Taylor, američka ambasadorica u Vijeću za ljudska prava UN.

Tara Sepehri Far, iranska istraživačica iz organizacije Human Rights Watcha, pozvala je Vijeće UN da "ukaže na sve dublju represiju i pozove na odgovornost".

U inicijativi se od istražitelja traži da "prikupe, objedine i analiziraju dokaze o kršenjima ljudskih prava i da sačuvaju dokaze" s ciljem budućeg kaznenog progona.

Iranske vlasti su postale sve oštrije u svom odgovoru, kako su se demonstracije proširile zemljom i prerasle u široki pokret protiv teokratije koja vlada Iranom od 1979.

Najmanje 416 ljudi, uključujući 51 dijete, ubijeno je širom Irana u suzbijanju protesta od smrti Mahse Amini u septembru, navodi norveška grupa Iran Human Rights.

Hiljade mirnih demonstranata također su uhapšeni, prema Ujedinjenim narodima, uključujući mnoge žene, djecu i novinare, a šest osoba je do sada osuđeno na smrt zbog protesta.

Treći odbor Ujedinjenih nacija je usvojio 16. novembra Rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu.

Šta se između ostalog navodi u tekstu rezolucije UN?

• izražava se ozbiljna zabrinutost zbog visoke stope izrečenih i izvršenih smrtnih kazni i zbog toga što se smrtne kazne izvršavaju i nad maloletnim licima
• poziva se Iran da ukine zakonski i u praksi sve oblike sistemske diskriminacije i drugih kršenja prava žena i devojčica
• izražava se ozbiljna zabrinutost zbog zakona koji nalaže ženama da nose hidžab i da se ponašaju smerno kao i zbog nasilne primene tog zakona od strane policije za moral
• poziva se Iran da pusti na slobodu sve one koji su uhapšeni samo zato što su učestvovali u mirnim protestima
• osuđuje se upotreba sile protiv nenasilnih demonstranata


Za usvajanje rezolucije glasalo je 80 zemalja članica Ujedinjenih naroda, 28 je glasalo protiv, uz 68 suzdržanih među kojima je bila i BiH.

Crna Gora i Sjeverna Makedonija glasale su za usvajanje rezolucije, a predstavnik Srbije nije glasao.

Protiv rezolucije su glasale, pored ostalih, Rusija, Kina, Sirija, Irak, Pakistan i Indija.

Teheran je u međuvremenu žestoko lobirao protiv rezolucije i njenih zapadnih zagovornika.