UN poziva Azerbejdžan da ukine blokadu koridora Lačin

Predstavnici UN-a u Kornidzoru, regija Syunig pored humanitarne pomoći Nagorno Karabahu, Jermenija, 3. augusta 2023.

Grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda(UN) izrazili su negodovanje zbog tekuće blokade koridora Lačin od strane Azerbejdžana, za koju kažu da je dovela do teške humanitarne krize u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabaha.

Koridor je jedina veza između Jermenije i Nagorno-Karabaha, a Azerbejdžan ga blokira mjesecima.

U saopštenju od 7. augusta objavljenom na web stranici Ureda visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava kaže se: "Blokada koridora Lačin je humanitarna vanredna situacija koja je dovela do ozbiljne nestašice osnovnih namirnica, uključujući suncokretovo ulje, ribu, piletinu, mliječne proizvode, žitarice, šećer i formule za bebe. Stanovnici, posebno djeca, osobe sa invaliditetom, starije osobe, trudnice i pacijenti, su u značajnom riziku."

Pozivaju azerbejdžanske vlasti da odmah uspostave slobodno i sigurno kretanje ljudi, vozila i tereta kroz koridor Lačin u oba smjera, u skladu sa sporazumom o prekidu vatre od 9. novembra 2020. godine.

"Pozivamo vladu Azerbejdžana da poštuje svoje međunarodne obaveze da poštuje i štiti ljudska prava, uključujući pravo na hranu, zdravlje, obrazovanje i život. Također ističemo važnost saradnje i dijaloga između svih uključenih strana u cilju pronalaženja mirnog i stabilnog rješenja za sukob u Nagorno-Karabahu", kažu stručnjaci.

Pročitajte i ovo: USAID poziva na ponovno otvaranje koridora Lačin

I Jermenija i separatističke vlasti u enklavi rekle su da je Azerbejdžan blokirao Nagorno-Karabah od decembra, što je rezultiralo nestašicom hrane, lijekova i energije.

Napetosti su eskalirale nakon što je Azerbejdžan prošlog mjeseca obustavio saobraćaj kroz kontrolni punkt na koridoru Lačin u čekanju na istragu nakon što je rečeno da su otkrivene "razne vrste krijumčarenih roba" u vozilima Crvenog krsta koja dolaze iz Jermenije.

Obustava saobraćaja povećala je zabrinutost zbog humanitarne krize u Nagorno-Karabahu.

Prošle sedmice je jermenska vlada saopštila da će pokušati poslati 360 tona brašna, jestivog ulja, šećera i drugih osnovnih životnih namirnica u Nagorno-Karabah kako bi ublažila ozbiljnu nestašicu hrane uzrokovanu blokadom.

Ali Azerbejdžan je odbio prolazak konvoja kroz kontrolni punkt, dok je zamjenik jermenskog ministra vanjskih poslova Vahan Kostanian obećao da će vozila ostati tamo "koliko god bude potrebno".

Pročitajte i ovo: Azerbejdžan blokira jermenski konvoj za Nagorno-Karabah

Jermenija i Azerbejdžan su vodili dva rata oko Nagorno-Karabaha, planinske enklave pretežno naseljene Jermenima koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana. Posljednji rat je trajao šest sedmica krajem 2020. godine i ostavio je 7.000 mrtvih vojnika na obje strane.

Kao rezultat rata, Azerbejdžan je vratio kontrolu nad dijelom Nagorno-Karabaha i sedam okolnih okruga. Rat je okončan prekidom vatre uz posredovanje Rusije prema kojem je Moskva rasporedila oko 2.000 vojnika da služe kao mirovne snage.