Umro diplomata Budimir Lončar

Budimir Lončar, juni 2018.

Hrvatski diplomata Budimir Lončar umro je u 101. godini života.

"Budimir Lončar, diplomat, partizan, svjetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rođen 1. travnja 1924.", objavio je hrvatski historičar Tvrtko Jakovina na svom Facebook profilu, koji je ujedno i autor Lončarove biografije "Budimir Lončar: Od Preka do vrha svijeta".

Lončar je bio bivši jugoslovenski i hrvatski diplomata.

Obnašao je visoke dužnosti u vrijeme bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije te je bio njen posljednji ministar vanjskih poslova, kao i u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja, ali i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika – Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Bio je specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Pokret nesvrstanih.

U Narodnooslobodilačkoj borbi je "s ponosom sudjelovao dajući svoj skromni doprinos tome da su u Hrvatskoj danas i moj Zadar, i Rijeka, Istra i otoci, te da je Hrvatska na kraju Drugog svjetskog rata bila na pobjedničkoj strani".

"Prošlost o kojoj govorim uključuje i poslijeratni razvoj i međunarodnu afirmaciju Jugoslavije, a time i Hrvatske, u čemu sam imao ne malog udjela. I, napokon, ta prošlost uključuje već gotovo tri desetljeća postojanja samostalne Republike Hrvatske u čemu sam također ostavio trag. Objektivni povjesničari procijenit će moju ulogu u svemu tome. Zapjenjeni hajkači – ne", ranije je poručio Lončar.

iz arhive rse

Lončar: Hrvati i Slovenci su iskreno ušli u JugoslavijuBudimir Lončar: Moguće je partnerstvo Putinove Rusije i Trampove Amerike Budimir Lončar: Kako smo došli do ruba hladnog rata