Policiji još uvijek nepoznati napadači na građane u mostarskim naseljima

Grupa napadača je 22. augusta napala djecu na igralištu u naselju Bačevići i ostavila nacističke simbole te oznake 'Ultrasa', navijača hrvatskog fudbalskog kluba Zrinjski iz Mostara.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić, posjetio je 26. augusta tri naselja oko Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), gdje su proteklih sedmica zabilježeni napadi nepoznatih, maskiranih osoba na građane i djecu.

Posljednji se dogodio u nedjelju uveče, 25. augusta, u Malom Polju, kod Mostara, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Tog dana je, oko 22:30 sati, četrnaestogodišnji R.E. prijavio Policijskoj stanici Mostar-Jug da ga je u Malom Polju fizički napalo pet do šest nepoznatih osoba, te da su mu skinuli majicu sa logom 'Red Army', navijačke skupine fudbalskog kluba Velež u Mostaru.

U saopštenju iz kabineta ministra Hurtića, objavljenom nakon njegove posjete porodici napadnutog dječaka, stoji da je maloljetnog dječaka napalo pet do šest pripadnika navijačke grupe Ultrasi.

Međutim, u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova HNK se napad ne povezuje sa ovom navijačkom grupom.

Tri dana ranije, desio se sličan incident i u mostarskom naselju Bačevići, u kojem, uglavnom, žive građani srpske nacionalnosti. Prema tvrdnjama mještana, 22. augusta su na lokalnom igralištu napadnuta djeca.

Mještani Bačevića tvrde i da su nepoznati napadači oblijepili igralište i naselje slikama nacističkih svastika, ustaškim slovom "U", te oznakama Hrvatskog vijeća obrane, ratne hrvatske vojne formacije u Bosni i Hercegovini, koje su stanovnici potom uklonili.

Ovaj incident je prijavljen MUP-u HNK, ali se iz ove institucije se nisu oglašavali ovim povodom.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini je 26. augusta osudila napad na srpske povratnike u Bačevićima.

"Pozivamo relevantne institucije da počinioce privedu pravdi i da urade više kako bi spriječili buduće zločine iz mržnje", naveli su iz delegacije na društvenoj mreži X.

Povodom ovog incidenta, gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, oglasio se 24. augusta na zvaničnoj internet-stranici Grada Mostara, te osudio postavljanje "plakata sa neprimjerenim sadržajem“ u Bačevićima.

"Pozivam policiju da istraži cijeli slučaj i rasvijetli sve činjenice, kako u javnosti ne bi ostale sumnje i nedoumice oko cijelog slučaja, jer se u javnosti mogu čuti različite špekulacije koje ne pridonose normalnom i zajedničkom životu u Mostaru", poručio je gradonačelnik Kordić u objavi, te dodao da osuđuje svaki oblik nasilja.

Inače, ministar Hurtić je posjetio i naselje Opine, u okolini Mostara, većinski naseljenom Bošnjacima.

U ovom naselju je grupa nepoznatih muških osoba 14. augusta napala i povrijedila tri lica, među kojima i jedno dijete.

I ovaj slučaj je prijavljen mostarskoj policiji, ali počinioci još uvijek nisu identifikovani.