Ultraortodoksni Jevreji moraju služiti vojsku, odlučio izraelski sud

Ultraortodoksni Jevreji protestuju protiv pokušaja promjene vladine politike koja im daje izuzeće od služenja vojnog roka, u Jerusalimu, 26. februara 2024.

Izraelski Vrhovni sud jednoglasno je u utorak odlučio da vojska mora da počne regrutovati ultraortodoksne Jevreje u vojnu službu.

Odluka bi mogla da dovede do kolapsa vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanyahua, dok traje rat u Pojasu Gaze, piše AP.

Sud je presudio da se, pošto nema zakona koji pravi razliku između učenika jevrejske bogoslovije i drugih regrutovanih lica, sistem obavezne vojne službe u Izraelu primenjuje na ultraortodoksne Jevreje, kao i na sve druge građane.

Prema dugogodišnjim aranžmanima, ultraortodoksni muškarci bili su izuzeti od poziva u vojsku, koji je obavezan za većinu jevrejskih muškaraca i žena.

Ova izuzeća su dugo bila izvor nezadovoljstva u sekularnoj javnosti, a podjela se proširila tokom osmomjesečnog rata, pošto je vojska regrutovala desetine hiljada vojnika i navodi da joj je potrebna sva ljudska snaga koju može da dobije.

čitajte Zašto ultraortodoksni Jevreji ne služe vojsku?

Od početka rata poginulo je više od 600 vojnika.

Politički moćne ultraortodoksne stranke su ključni partneri u Netanyahuovoj vladajućoj koaliciji i protive se svakoj promjeni trenutnog sistema, prenio je AP.

Ako izuzeci budu ukinuti, moglo bi da dođe do raspada koalicije, pada vlade i raspisivanja novih izbora.