Treći ukrajinski vozač kamiona preminuo na poljsko-ukrajinskoj granici tokom blokade

Ovaj snimak iz zraka prikazuje ukrajinske kamione na parkingu pored poljsko-ukrajinskog graničnog prijelaza Korczowa ranije ovog mjeseca.

Treći ukrajinski vozač kamiona preminuo je u blokadi poljsko-ukrajinske granice koju su organizirali poljske kamiondžije, objavila je 16. decembra ukrajinska javna televizija Suspilne.

Suspilne je, citirajući dužnosnika Ukrajinske međunarodne udruge prevoznika, izvijestio da je vozaču pozlilo na prelazu Krakivets-Korczowa - jednoj od četiri točke pogođene protestima.

Preminuo je dok su ga prevozili u bolnicu.

Suspilne je dodao da su dva vozača kamiona umrla prošlog mjeseca.

Kamiondžije koji protestiraju kažu da im ukrajinski vozači snižavaju cijene. Kijev tvrdi da zbog količine ratnog prometa sistem dozvola za kamione nije izvediv.

Poljski vozači blokiraju prelaze od 6. studenoga, tražeći da Europska unija ponovno uspostavi sistem koji zahtijeva od ukrajinskih kompanija da osiguraju dozvole za rad, kao i od evropskih kamiondžija za ulazak u Ukrajinu.

Jedan od prelaza, Jahodin-Dorohusk, ponovno je otvoren za promet ove sedmice, ali bi mogao opet biti zatvoren nakon što je sud presudio da poljski gradonačelnik ne može zabraniti vozačima kamiona da održe protest u svojoj opštini.

Kamiondžije će tamo vjerojatno nastaviti protest u ponedjeljak.

Slovački kamiondžije ove su sedmice organizirali slične proteste na graničnim prelazima, ali su svoju akciju završili u petak.