Ukrajinski parlament počeo s raspuštanjem uoči smjene vlade

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba

Ukrajinski zastupnici započeli su glasanje u Kijevu 4. septembra o mogućim smjenama članova kabineta i drugih visokih dužnosnika nakon niza ostavki podnesenih u posljednja 24 sata nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski nagovijestio prijeteću rekonstrukciju vlade.

Zastupnici su smijenili jednog potpredsjednika vlade i tri ministra, no na sjednici se nije raspravljalo o sudbini jedne od najzvučnijih ostavki, one ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe.

Kuleba, jedno od glavnih lica u nastojanjima Kijeva da osigura međunarodnu podršku od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., podnio je ostavku ranije tokom dana.

Komentirajući budućnost Kulebe i ostatka 22-člane vlade, Zelenski je 4. septembra rekao da "trebamo novu energiju, a ti se koraci odnose na jačanje naše države u raznim područjima".

Šef stranke Sluga naroda David Arakhamia rekao je 3. septembra da će više od polovine od 22 mjesta u vladi biti promijenjeno u "velikom ponovnom pokretanju vlade".

Pročitajte i ovo: Ukrajinski šef diplomacije podnio ostavku

U jednom od prvih poteza na sjednici 4. septembra poslanici nisu uspjeli smijeniti zamjenicu premijera za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irinu Vereshchuk sa samo 214 glasova u Vrhovnoj radi, ukrajinskom parlamentu sa više od 450 glasova.

Oni su sa 243 glasa odobrili smjenu ministra strateške industrije Aleksandra Kamišina, koji je nadgledao domaću proizvodnju oružja.

Zastupnici su također odobrili smjenu potpredsjednice vlade za evropske i evroatlantske integracije Olhe Stefanishyne i ministra okoliša Ruslana Striletsa.

Zelenski je rekao da dolazi više promjena u vladi u nastojanju da se ona ojača i postignu rezultati koji su potrebni zemlji.

"Zbog toga će biti niz kadrovskih promjena u kabinetu ministara i uredu predsjednika", rekao je 3. septembra, nagovijestivši da će promjene uslijediti na jesen.

Zelenski je također rekao da je Ukrajini potrebna veća interakcija između središnje vlade i zajednice, posebno oko priprema za zimsku sezonu.

Uz izvještaje Reutersa i AFP-a