Ukrajinske snage zauzele ruske rovove u blizini Bahmuta

  • RSE

Ukrajinski vojnik stoji iznad mrtvog ruskog vojnika u nedavno preuzetom rovu u blizini Bahmuta, na istoku Ukrajine, 4. jula.

Protuofanziva Kijeva protiv ruskih snaga bila je "posebno plodna" u proteklih nekoliko dana, izjavio je 5. jula Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu. Njegovi komentari dolaze nakon što je dan ranije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su njegove trupe napredovale nakon "teške" sedmice.

Vojnik čuva stražu iz rova ​​koji su ranije držale moskovske snage.
 
Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general Oleksandr Sirski, rekao je da ruske jedinice pokušavaju kontranapadima da vrate tlo koje su nedavno izgubile od napredujućih ukrajinskih snaga.

"Prva linija Bahmuta je ponovo postala arena aktivnih neprijateljstava. Neprijatelj se očajnički drži položaja i uporišta koje su ranije zauzimali borci Wagner grupe Događaji se odvijaju i mijenjaju veoma brzo, a neki položaji mijenjaju ruke dva puta dnevno", rekao je Sirski u komentarima koje je objavio magazin Ukrajinska pravda.

Ukrajinski vojnici odmaraju u rovu koji su prethodno držale moskovske snage.

Ukrajinski vojnik se hladi.

Stotine gradova i naselja čine dio prve linije koja se proteže od sjevernog Donbasa do juga Ukrajine u Hersonu, skoro 1.000 kilometara rovova, minskih polja, rijeka i drugih prepreka koje razdvajaju ukrajinske trupe od ruskih vojnika.

Ukrajinski vojnik odmara u rovu koji je nedavno osvojen u blizini Bahmuta.

Svakodnevni život vojnika koji služe u rovovima uključuje duge periode dosade isprekidane artiljerijskim napadima koji mogu dovesti do smrtnih slučajeva u bilo kojem trenutku.

Ukrajinski vojnici šetaju linijom fronta u blizini Bahmuta.

 

Ukrajinski vojnik hoda nedavno osvojenim ruskim rovom.

Ukrajina je 4. jula saopštila da su njene trupe vratile više tla na istočnom i južnom frontu, iako je zamjenica ministra odbrane Hanna Malyar rekla da su borbe izbile oko istočnog grada Bakhmuta, kojeg su ruske snage zauzele u maju.

Nasmijani ukrajinski vojnik.

Malyar je rekla da su snage Kijeva prošle sedmice vratile više od 37 kvadratnih kilometara teritorije. Broj mrtvih i povrijeđenih na obje strane nije poznat.

Kako se njihova kontraofanziva protiv moskovskih snaga nastavlja, ukrajinska vojska je zauzela ruske rovove u blizini uništenog grada Bahmuta.