Ukrajinske izbjeglice završile na ulici nakon odluke Mađarske da ograniči podršku

Djeca se pokušavaju ugrijati na pločniku sa svojim stvarima u mađarskom gradu Kocsu, oko 70 kilometara zapadno od Budimpešte, 22. augusta. Ona i njihovi roditelji izbačeni su iz privatnog skloništa nakon odluke mađarske vlade da ograniči besplatno sklonište izbjeglicama iz sukobima zahvaćenih ukrajinskih oblasti.

Izbjeglice su pod nadzorom civilne straže podigle kamp u blizini autobusnog kolodvora nakon što su istjerane iz privremenog smještaja.

Izbjeglice nose donirane madrace dok se obitelji s malom djecom pripremaju prespavati na autobusnom kolodvoru.

Policija je cijelu noć nadzirala područje kako djeca ne bi zalutala na cestu.

Olga Berki, na slici sa svojom unukom, pobjegla je iz Badala u Zakarpatju, ostavila za sobom muža i ostalu obitelj, uključujući ujaka koji je poginuo u borbi protiv ruskih snaga.

Olga (desno) i njezina kći Kata (lijevo, drži u krilu svoju kćer) sada žive ovdje.

Mnoge raseljene osobe ili sami plaćaju smještaj ili borave kod obitelji, prijatelja ili volontera.

Građanske organizacije upozoravaju da bi novi zakon mogao ostaviti tisuće izbjeglica bez krova nad glavom, budući da mnogi nemaju sredstava ili se ne žele vratiti kući dok traje ruska invazija na Ukrajinu.

Vladin povjerenik Norbert Pal branio je mađarsku odluku kao "razumnu i proporcionalnu" nakon 2,5 godine rata. On je za provladine novine Magyar Nemzet rekao da su "oni koji su željeli ponovno stati na noge u Mađarskoj to i uspjeli".

Nakon što su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022., Vijeće Europske unije aktiviralo je direktivu o privremenoj zaštiti iz 2001., kojom je ukrajinskim izbjeglicama odobren boravak, pristup javnim službama i tržištu rada u zemljama domaćinima.

Trenutno je 4,19 milijuna raseljenih Ukrajinaca diljem Europske unije, više od 1,2 milijuna ih je u Njemačkoj, gotovo milijun u Poljskoj i 400.000 u Češkoj Republici, što je manje od broja u Mađarskoj.