Ukrajinci u Pragu slave drevni festival

Marija iz Kijeva skuplja poljsko cvijeće na obali praške rijeke Vltave 8. jula, na manifestaciji organiziranoj povodom obilježavanja noći Ivan Kupala. To je treći događaj ove vrste koji se održava u Pragu otkako je ruska invazija na Ukrajinu 2022. primorala milione Ukrajinaca da napuste svoju zemlju.

Djevojke pripremaju vijenac od zelenila sa obale rijeke u Pragu.

Ivan Kupala je istočna slavenska tradicija koja prethodi kršćanstvu i uključuje obrede, poput pletenja vijenaca koji se kasnije bacaju u rijeku i spaljivanje, odnosno "utapanje" figura likova.
 

Alina iz Lviva stavlja vijenac svojoj prijateljici Zarini iz Mikolajevske oblasti.

Alina kaže da se vještina pletenja vijenaca od cvijeća i zelenila uglavnom prenosi s majke na kćer. "Treba vam malo iskustva, ali generalno to funkcionira na ovaj ili onaj način."
 

Kamila gleda selfi koji je napravila ispred panorame Praga.

Kamila je pobjegla od invazije 2022. i preselila se u Slovačku sa svojom porodicom prije nego što se nastanila u Pragu. "Najviše mi nedostaju polja", rekla je o svom rodnom regionu Donjeck. "U ovakvim noćima sam voljela da izlazim u polja na piknike i uživam u prirodi, ali volim i Prag."

Ukrajinke mašu turističkom brodu koji prolazi tokom manifestacije Ivan Kupala.

Natalia Vesela, Ukrajinka koja živi u Češkoj od 2003. godine, organizirala je festival Ivana Kupala i stoji iza nekoliko drugih događaja koji se održavaju za Ukrajince u Pragu. "Kada je počela [puna invazija Rusije], počela sam da razmišljam: 'Kako mogu da pomognem, zašto samo sjedim u krevetu?'", rekla je ona za RSE.

Učesnici festivala sjede uz turiste i lokalno stanovništvo uživajući u ljetnoj večeri 8. jula.

Ubrzo nakon početka invazije, kaže, Vesela je pomisila da bi možda mogla napraviti neki događaj koji će pokazati našu kulturu svijetu, jer je naša slična češkoj. "To su slovenske tradicije."
 

Izvođači se pripremaju da naprave vatrenu kapiju kroz koju će posjetioci festivala proći.

Događaj 8. jula počeo je minutom šutnje za žrtve ruskih raketnih udara koji su šokirali svijet istog dana.

Žene se poprskaju vodom tokom rituala kojim je završen događaj.

Nakon što su se pojavile vijesti o raketnim udarima 8. jula, Vesela je rekla:  “Jedna grupa folk pjevača koja se dobrovoljno prijavila da nastupi rekla mi je da ne želi da pjeva istog dana." "Nakon što je organizator obećao da će donirati sav novac prikupljen od manifestacije žrtvama napada "pristali su da dođu", rekla je ona.
 

Maskota je spaljena na obali rijeke Vltave.

Noć Ivan Kupala ne odobravaju mnogi ogranci Slavenske pravoslavne crkve, ali je Ukrajinska crkva općenito tolerira kao dio popularne kulture u zemlji.
 

Ukrajinci plešu oko vatre nakon što je spaljena maskota.

Historičari se ne slažu oko tačne historije noći Ivan Kupala, ali neki vjeruju da je izvorno uključivala ljudsku žrtvu. Likovi su sada umjesto ljudskih žrtava.

Djevojka baca svoj vijenac u rijeku Vltavu.

Tradicija kaže da će vijenci koje su neudate djevojke bacile u vodeni put plutati u pravcu njihovih budućih muževa.

Vijenci plutaju Vltavom dok se festival završava.

Na obali rijeke Vltave, Ukrajinci su se okupili 8. jula da obilježe noć Ivan Kupala usred vijesti o užasavajućim ruskim raketnim napadima širom njihove domovine.