Još tri broda koji prevoze žito napuštaju ukrajinske luke

Teretni brod Razoni pod zastavom Sijera Leonea plovi Bosporskim moreuzom pored Istanbula 3. augusta nakon službene inspekcije.

Tri broda napunjena žitom napustila su ukrajinske luke u skladu sa sporazumom koji podržava UN da se nastavi izvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda kroz luke na Crnom moru, saopštilo je 5. augusta tursko ministarstvo odbrane.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, koji okuplja rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje UN-a, saopštio je da dva broda polaze iz Černomorska i jedan iz Odese.

Tri plovila koja prevoze ukupno oko 58.000 tona kukuruza dobila su dozvolu da napuste ukrajinske luke u sklopu sporazuma o deblokadi izvoza žitarica.

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je na Twitteru da je Navistar pod zastavom Paname, koji je prevozio 33.000 tona kukuruza i koji je iz Ukrajine krenuo u Irsku, krenuo iz Odesata. Brod će pregledati Zajednički koordinacioni centar sjeverno od Istanbula.

Drugi brod, Rojen pod malteškom zastavom, koji je prevozio 13.000 tona kukuruza, isplovio je iz luke Černomorsk za Britaniju. Zajednički inspekcijski tim je to pratio.

Pročitajte i ovo: Prvi brod s ukrajinskim žitaricama stigao do Istanbula

Brod Polarnet pod turskom zastavom krenuo je iz Černomorska prema turskoj crnomorskoj luci Karasu. Kada brod, koji nosi 12.000 tona kukuruz, stigne do Karasua, pregledat će ga Zajednički inspekcijski tim sjeverno od Istanbula.

Razoni, prvi brod natovaren ukrajinskim žitom koji je krenuo iz ukrajinske luke od početka ruske invazije, otplovio je ranije ove sedmice.

Moskva i Kijev složili su se u sporazumu koji su prošlog mjeseca posredovali Turska i Ujedinjene nacije da nastave isporuku pšenice i drugog žita iz tri ukrajinske luke po prvi put od ruske invazije u februaru.

Na osnovu izvještavanja Reuters-a i TASS-a