Posle šokova od ruskih napada, velike mačke u Ukrajini čekaju na zbrinjavanje daleko od rata

Beli tigar Aleks je jedna od 27 životinja koje čekaju da budu evakuisane na sigurno iz Centra za spasavanje divljih životinja u selu Čubinske u Kijevskoj oblasti.

Aleksa je spasila Natalija Popova (51), ekonomistkinja bez formalnog veterinarskog znanja koja redovno spasava egzotične životinje i kućne ljubimce ostavljene ili napuštene usled ruske invazije na Ukrajinu.

Popova je otvorila prvi privatni konjički klub u Ukrajini 1999. godine, ali je tek pre šest godina prvi out spasila lava. Organizacija koje se bori protiv klanica obratila joj se s molbom za pomoć u spasavanju lava sa slomljenom kičmom.

Kasnije je Popova napravila stranicu na društvenim mrežama "Pomozi lavici" i ljudi su počeli da joj pišu tražeći pomoć u spasavanju drugih životinja, kao što je ovaj tigar.

Popova je prvobitno koristila novac zarađen na poslu s konjima za finansiranje svog skloništa. Međutim, posle početka ruske invazije, posao s konjima više nije bio profitabilan. Sada svoje vreme koristi za brigu o životinjama ili putujući na prve linije fronta kako bi spasila još više životinja.

"Hvala Bogu, nismo izgubili nijednu životinju", rekla je Popova i dodala da je u prihvatilište bilo teških odluka.

Ranjena tigrica Tihrulija pozdravlja se s Tarom, psom Natalije Popove.

U prihvatnom centru trenutno je zbrinuto za pet lavova, tri tigra, ris, vuk i dve lisice, ali i dalje prima životinje.

Tihrulija šeta svojim kavezom.

"Ponekad (tokom spasavanja) tresu mi se ruke... Nisam primetila kada smo bili pod granatama. Životinja je umirala u mojim rukama."

Popova pokušava da evakuiše životinje preko granice u Evropsku uniju što je pre moguće, ali kaže da je to vremenom postalo teže.

"Na početku (rata) Evropa je ima više entuzijazma za prihvatanje životinja. Prevezli smo više od 200 životinja, ali ni one nemaju neograničen broj ograđenih prostora", rekla je ona.

Lavica Juna takođe ima potres mozga od nedavnog artiljerijskog napada.

"Loše je. Fizički je svakim danom sve bolje, ali psihički je u gorem stanju nego kada je stigla u naš centar. Ako me pitate čega se ne plaši, ne znam šta da vam kažem. Mačke moja protrčava, psa... Ne mogu ni da je nahranim, a da joj ne izazovem stres."

Crne lisice.

Kako se rat bliži trećoj godini, Popova zna da će i dalje biti potrebna za spasavanje i brigu o životinjama koje su ostavljene.

Popova mazi vuka Venera.

"Svaki put je sve teže i teže pronaći mesta (koja) bi prihvatila naše životinje", rekla je ona.

Životinje psihički potresene ruskim raketnim napadima smeštene su u centar za divlje životinje izvan Kijeva, ali čekaju da budu zbrinute negde daleko od rata.