Ukrajinske ratnice testiraju vojne uniforme

Ukrajinske kadetkinje, u novim vojnim uniformama, učestvuju u vježbi obuke u predgrađu Kijeva 12. jula. Događaj je simulacija borbe u posebno dizajniranoj odjeći koja je prilagođena vojnikinjama.

U ukrajinskim Oružanim snagama je više od 42.000 žena, a procjenjuje se da je njih 5.000 u borbenim jedinicama. Sve one koriste muške uniforme. Društvena inicijativa Arm Women Now je zahvaljujući donacijama, sašila nekoliko hiljada uniformi za vojnikinje, koje su im besplatno podijeljene.

Vojnikinje obično moraju nabaviti široku odjeću ili ženske uniforme iz drugih zemalja.

Ukrajinska kadetkinja u novoj vojnoj uniformi.

Najtraženije veličine su XS i XXS.

"Voljela bih da sve žene dobiju uniformu", rekla je osnivačica projekta i narodna poslanica, Irina Nikorak. Njena nevladina organizacija pregovara sa Ministarstvom odbrane o tome da ženska uniforma bude trajno obezbjeđena.

Instruktor pomaže kadetkinji koja nosi novu vojnu uniformu da pređe prepreke na poligonu.

Kadetkinje treniraju u predgrađu Kijeva. "Djevojkama je prilično teško pronaći pravi donji veš u kojem će se osjećati ugodno", ističe Nikorak. "Donji veš za potrebe borbenih zadataka koje koristi vojska, razlikuje se od onog koji nose civili", objašnjava ona.

"Smatram da - ako je žena uzela oružje i brani svoj dom, svoju porodicu i svoju zemlju - onda bi barem trebala imati udobnu uniformu", riječi su Irine Nikorak.

Ukrajinske kadetkinje nose nove vojne uniforme dizajnirane posebno za njih.