Ukrajinska vojska sprema se za još jednu zimu u rovu

  • RSE

Ukrajinski vojnik 10. zasebne brdsko-jurišne brigade posmatra teren na neotkrivenoj lokaciji u oblasti Donjeck u Ukrajini, 26. oktobra.

Kako ruska invazija na Ukrajinu ulazi u svoj 21. mjesec, nijedna strana nije značajno promijenila linije fronta, što je rezultiralo time da su obje strane učvrstile svoje pozicije.

Fotograf Radija Slobodna Evropa Serhij Naznenko otputovao je na front u regionu Donjecka dok se ukrajinske snage pripremaju za još jednu iscrpljujuću zimu. Tamo se sastao sa vojnicima u rovu.

Ukrajinski vojnik sipa vruću vodu ui šolju.

"Bog je na našoj strani. Mi nismo izvršili invaziju (na Rusiju)", rekao je vojnik koji se predstavio kao Lipa.

"Bože, daj mi da preživim ovu tešku zimu, a na proljeće - pobjeda će biti naša", rekao je Lipa. "Samo želim to što je prije moguće, kako bi manje momaka umrlo."

Ukrajinski vojnik lopatom izbacuje blato iz rova koji dijeli s drugim vojnicima.

Uprkos tome što su snage Kijeva vratile više od 50 posto teritorije zauzete od početka invazije, ruske trupe još drže 18 posto ukrajinske teritorije.

Patrola pripadnika jurišne brigade.

Napadi velikih razmjera sve manje su uspješni jer se obje strane oslanjaju na dronove, opremu za noćno osmatranje i obavještajne podatke elektroničkog signala za praćenje napredovanja trupa. Međutim, Kijev kaže da ruske snage nastavljaju napore da opkole istočni grad Avdijevku.

Vojnik u tišini uživa u cigareti.

Institut za proučavanje rata sa sjedištem u SAD-u (ISW) kaže da se Moskva "vjerovatno" priprema za još jedan talas kopnenih napada na ukrajinske položaje u oblasti Avdijevke, koja je već bila pod velikim ruskim granatiranjem.

Lipa ističe još jednu bitku s kojom se vojnici suočavaju, stalno plavljenje rovova.

"Kada bitka počne, morate stajati u hladnoj vodi i boriti se", rekao je.

U trenucima kratkog odmora društvo im pravi mačka.

"Već je uhvatila dva miša", kaže vojnik.

Lipa pregleda nadogradnju rova koja je ključna za predstojeću zimu.

Mala, skoro zatvorena prostorija u kojoj vojnici spavaju.

Psi lutalice šetaju u blizini ukrajinskih položaja.

"Dok sam bio odsustvu, vidio sam kafiće pune mladića. Oni i dalje tamo sjede", kaže Anatolij u trenucima pauze dok kopa rov. "Civili su zaboravili na rat."