Život i smrt ukrajinskog vojnika

Ova fotografija, načinjena u blizini Bahmuta na istoku Ukrajine, prikazuje vojnike kako nose tijelo suborca Ivana Minuhalijeva s bojnog polja, 11. maja 2023.

Minuhalijev fotografiran dvije sedmice prije smrti.

Ovaj 36-godišnji vojnik sudjelovao je u napadu na ruske položaje 11. maja, kada je poginuo od gelera.

Fotograf RSE Serhij Naznenko bio je blizu Ivana kada je pogođen. Napravio je fotose odvođenje palog vojnika s bojnog polja, a kasnije je posjetio njegov grob rodnom mu Irpinu, nedaleko od Kijeva.

Šestogodišnji Ivan.

Naznenko je kontaktirao rodbinu vojnika. Odlučili su ustupili njegove privatne fotografije. Pogledajte ih u nastavku.

"Ivan je bio prekrasna osoba iskrenog srca i dobre duše", rekli su njegovi bližnji. "Bio je drag, veseo, uvijek je pomagao u kućanskim poslovima. Volio je kuhati i to dobro, a jako je volio životinje."

Ivan na nečijoj rođendanskoj proslavi.

U objavi na Facebooku, rodica je napisala: "Ivan je bio sretan i dobar čovjek. Kako bih voljela da je samo ostao moj mlađi rođak, živ i veseo."

Ivan je 2005. potpisao ugovor s Ukrajinskom sigurnosnom službom (SBU). Navodno se 2012. vratio normalnom životu, a do ponovnog aktiviranja u službu nakon početka ruske invazije 2022., radio je u industriji namještaja.

Iza sebe je ostavio 13-godišnju kćer Jelisavetu (na fotografiji).

Neidentificirani vojnik s mobitelom u ruci prije napada 11. maja.

Pred zoru 11. maja, dok su se vojnici pripremali za napad u kojem će Ivan izgubiti život, fotograf Naznenko priča da vojnika nije primijetio.

Ukrajinski vojnik u napadu 11. maja.

Naznenko kaže da je Ivan bio na oko 300 metara udaljen od njega kada ga je pogodio geler.

Grobovi poginulih u Irpinu iz 2022. godine.

"Ivana nisam lično poznavao", rekao je Naznenko, "ali generalno, bilo je tužno, kao i svaka smrt koju [ruska invazija] donosi."

Fotograf Radija Slobodna Evropa Serhij Naznenko bio je s ukrajinskom jedinicom za vrijeme napada na ruske položaje u blizini Bahmuta u maju, kada je jedan njihov vojnik izgubio život. Tri mjeseca kasnije, podijelio je fotografije i sjećanja porodice na palog vojnika Ivana Minuhalijeva.