Zelenski traži od saveznika 'odlučnu akciju' posle velikog ruskog napada

Krhotine razbacane po zemlji nakon što je zgrada oštećena tokom napada dronom na ruski grad Engels 26. avgusta. 2024.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je ukrajinske globalne saveznike da preduzmu "odlučnu akciju" nakon što je Rusija pokrenula masivan napad dronovima i projektilima na Kijev i druge gradove širom zemlje, što je oštetilo vitalne komunalne usluge.

U ruskim udarima na nekoliko ukrajinskih gradova rano 26. avgusta, poginule su najmanje tri osobe, a nekoliko je ranjeno, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Zelenski je, u video poruci objavljenoj na društvenoj mreži X, rekao da "podli" napadi, koji uključuju više od 100 projektila i oko 100 dronova, pokazuju da ograničenja Zapada koja sprečavaju Ukrajinu da koristi oružje dugog dometa za napade duboko unutar ruske teritorije moraju biti ukinuta.

"Ukrajina ne može biti ograničena u svojim dalekometnim sposobnostima kada se teroristi ne suočavaju sa takvim ograničenjima", rekao je Zelenski.

"Slabost i neadekvatni odgovori podstiču teror... Svaki lider, svaki naš partner, zna koje su odlučne akcije potrebne da se ovaj rat pravedno okonča", dodao je on, nazivajući ruskog predsednika Vladimira Putina "bolesnim stvorenjem".

Vazdušni napad ruske vojske je bio najveći u poslednjih nekoliko nedelja iz Moskve i dolazi u trenutku kada ukrajinske snage napreduju dok vode veliku ofanzivu na Kursku oblast u Rusiji.

Ukrajinska državna energetska uprava Ukrenerho saopštila je da uvodi hitne restrikcije struje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je poremećeno snabdevanje vodom i strujom u delovima prestonice pošto je Rusija izvela veliki napad tokom jutarnjeg špica.

U odvojenom saopštenju, šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak, apelovao je na saveznike Kijeva da dozvole Ukrajini da koristi oružje koje isporučuje Zapad za izvođenje dalekosežnih napada na Rusiju, što bi, kako je rekao, "ubrzalo kraj ruskog terora".

Ruske snage su napale nekoliko ukrajinskih gradova. Prema navodima ukrajinskih zvaničnika, u napdima su stradale najmanje tri osobe, nekoliko je ranjeno.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Plačem svaki dan': Ukrajinci žure s evakuacijom kod Pokrovska dok Rusi napreduju

Jedna osoba je navodno poginula, a oštećena je jedna stambena zgrada u gradu Luck na severozapadu zemlje, rekao je gradonačelnik Ihor Poliščuk.
Dve osobe su poginule u Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.

U Poltavskoj oblasti pet osoba je povređeno nakon udara u industrijski objekat. Tri eksplozije su zabeležene u Vinickoj oblasti

Ranije se u 16 regiona širom Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev, čulo upozorenje na nove vazdušne napade nakon što je Rusija pokrenula talase napada dronom 26. avgusta.

Komanda Vazduhoplovnih snaga Ukrajine upozorila je građane da ne ignorišu upozorenja o vazdušnom napadu nakon što je otkrila 11 ruskih bombardera Tu-95MS koji su poleteli.

Komanda vazduhoplovstva je dodala da je detektovala kretanje dronova u Černigovu, Sumi, Čerkasima, Nikolajevu, Harkovu i Kijevu, dok je ukrajinska mornarica saopštila da se u Crnom moru nalaze četiri ruska broda koji nose do 28 krstarećih raketa Kalibr.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je 20 ukrajinskih dronova uništeno tokom noći.

Guverner ruske Saratovske oblasti Roman Busargin rekao je da su bespilotne letelice gađale gradove Saratov i Engels i oštetile dve stambene zgrade.

On je rekao da je šteta nastala usled pada ruševina nakon što je protivvazdušna odbrana oborila dronove.

Ruske novinske agencije javile su da su četiri žene povređene u Saratovu, a da je jedna žena hospitalizovana. U Engelsu nema prijavljenih žrtava.

Engels i Saratov se nalaze na suprotnim obalama reke Volge, sa vojnom bazom strateškog bombardera koja se nalazi oko 12 kilometara od mesta gde su dronovi presretnuti. Saratov je udaljen oko 900 km od ukrajinske granice.

Pozivajući se na agenciju za štampu aerodroma, novinske agencije su rekle da su letovi na regionalnom aerodromu Saratov ograničeni.

Radio Slobodna Evropa nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje.

Ukrajina i Rusija insistiraju da u svojim napadima ne ciljaju civile, već infrastrukturu koja je ključna za ratne napore.

Uz izveštaj Reutersa