Mala čuda: Uticaj ukrajinskog vajara na Budimpeštu ​

Za većinu Mađara koji se kreću duž obale severne Budimpešte na skuterima i biciklima, kameni stub na početku moskovskog šetališta uglavnom je neprimetan.

Za one koji znaju, međutim, to kameno postolje zahteva da se pogleda izbliza.

Na moskovskom šetalištu u Budimpešti stoji stilizovani prst sa prstenastim ukrajinskim trozubom, na čijem vrhu se nalazi sićušna skulptura.

Na vrhu stuba nalazi se skulptura veličine cigare koja prikazuje predsednika Rusije Vladimira Putina i nesrećnu krstaricu "Moskva". Ruski ratni brod je slavno prkosio ukrajinskim vojnicima na Zmijskom ostrvu, a kasnije je potonuo.

Skulptura "Moskve" je jedan od desetina sićušnih bronzanih spomenika raštrkanih širom Budimpešte koji su pokrenuli specijalističke ture i koji su Kolodku doneli kultni status među turistima i lokalnim stanovništvom.

Mihali Kolodko u svom ateljeu u Budimpešti 11. jula. Vajar radi na mini statui Vladimira Putina koji pravi snežne anđele na vrhu oblaka nuklearne pečurke.

Kolodko je rođen u Užgorodu, koji je te 1978. godine bio u Sovjetskom Savezu. Umetnik je 2010. počeo da postavlja minijaturne statue širom svog rodnog grada u zapadnoj Ukrajini.

Kolodko sa svojim radom u nastajanju. Umetnik pravi statuete od plastelina, od kojeg se pravi odliv i na kraju ide rastopljena bronza.

"Mogao sam da čekam godinama na porudžbinu za neku monumentalnu skulpturu", priča za RSE. "Umesto toga, kad god sam imao dovoljno novca za kilogram ili dva bronze, ideju i dobru lokaciju, samo sam išao napred."

Statueta umetnika Tivadara Čontvarija Koštke prikazuje kako kliže na ogradi u Užgorodu. U gradu je slikar proveo nekoliko godina svoje mladosti.

Ilegalni mini spomenici u Užgorodu, kaže on, često su bili način da se skrene pažnja na lokalne istorijske ličnosti koje su sovjetske vlasti ignorisale i koje nezavisna Ukrajina nije imala budžet da počasti velikim spomenicima.

Mapa Ukrajine u obliku čokolade u Kolodkovom studiju u Budimpešti

Kako su statuete iz Užgoroda sticale slavu na internetu, Kolodko je shvatio da "kada ih ljudi fotografišu izbliza, one ispunjavaju kadar na isti način kao i velika statua".

Sićušni spomenici su ubrzo postali popularni, privlačeći više turista od velikih spomenika, čija je proizvodnja koštala desetine hiljada dolara.

Austrougarski vladar Franc Jozef prikazao je opuštanje u visećoj mreži na Budimpeštanskom Mostu slobode. Umetničko delo je Kolodko postavio 2021. godine, na 125. godišnjicu otvaranja čuvenog mosta.

Kolodko se 2016. preselio u Mađarsku.U početku je živeo u malom jednosobnom stanu koji je delio sa suprugom i dve ćerke.

Kolodko ima mađarsko nasleđe i rado se seća svojih čestih putovanja u selo kada je bio dete.

Statua ispred dečje bolnice

Kolodko je počeo krišom da postavlja male statue širom Budimpešte ubrzo nakon dolaska u grad. U početku je odavao počast likovima iz crtanih filmova koje se sećao da je gledao na mađarskoj televiziji u detinjstvu.

Pas gleda žapca Kermita iz dečje emisije Mapet šou, u blizini sedišta Mađarske državne televizije

Gerilski umetnik kaže da svoje statue postavlja na dnevnom svetlu, ponekad dok se njegova deca igraju u blizini. Do sada nije saslušavan u policiji zbog toga.

Mnoga Kolodkova dela su teme iz mađarskog folklora i istorije. Turisti koji se vide na fotografiji slikaju od Kolodkovih najpopularnijih radova -- ronioca koji drži ključ ispred raskošnog njujorškog kafića u Budimpešti.

Bronzani ronilac nastao je na osnovu legende o piscu Ferencu Molnaru koji baca ključ od kafea Njujork u reku Dunav kako bi sprečio osoblje da ikada zatvori vrata tog važnog mesta.

Ovaj rover bio je pričvršćen za saobraćajni stub u blizini kuće iz detinjstva Ferenca Pavliča, Mađara-Amerikanca koji je dizajnirao točkove za NASA-ino vozilo koje se kreće po Mesecu.

U blizini stajališta za bicikle ispred sinagoge u ulici Dohani (u pozadini desno), ovaj bronzani reljef prikazuje mađarskog Jevrejima Teodora Hercla, osnivača modernog cionizam.

Vuk, lisica siroče koja je bila popularni mađarski dečiji crtani film, visi na bombi ugrađenoj u budimpeštanski nasip.

U poslednje vreme, Kolodkov rad se dotakao političkih tema koje su neke ljude iziritirale.

Kolodko je 2019. napravio skulpturu sovjetske ušanke na vrhu jastuka koji nosi mađarsku Svetu krunu.

Nakon što je spomenik postavio blizu kontroverznog sovjetskog ratnog spomenika, jedan političar je, očigledno pogrešno pročitavši Kolodkovu izjavu, razbio umetničko delo sekirom i bacio ga u Dunav.

Na mesto uništenog spomenika ušanki, Kolodko je stavio sekiru na somotni jastuk (iznad) u znak sećanja na neobičan politički vandalizam.

Sovjetska ušanka sa žabljim nogama pričvršćena za stepenice u blizini zgrade mađarskog parlamenta

"Ne mogu da to ne uradim“, kaže Kolodko o političkoj umetnosti koja ga košta i novca i vremena.

Dodaje, međutim da, iako ima nekoliko ideja za nove komade sa ratnom tematikom, građanima Budimpešte je "potreban odmor, ne može im se davati nova skulptura svaki dan".

Jedna od nekoliko statua psa na malom trgu u Pešti

Kolodko dodaje: "Moji fanovi ne vole moj rad vezan za rat – vole teme koje su veoma mađarske, koje im daju vezu sa njihovom prošlošću. Ovo su spomenici njihovog detinjstva, ali i mog“.

Turista fotografiše statuu Franca Jozefa 11. jula

Godine 2022. godine pokrenuta je tura koja obuhvata skulpture.

Portparol kompanije koja stoji iza ture "skrivenih mini statua" rekao je za RSE da je ona uglavnom privukla zapadne turiste, dok lokalno stanovništvo više voli da samo traži statuete tokom šetnji vikendom.

Korpa sa kučićima na trgu u Pešti

Unutar Kolodkovog studija, ono što bi mogla biti sledeća mini gerilska statua koja će se pojaviti na ulicama Budimpešte, čeka svoje poslednje dorade.

Umetnik je zamolio da se ne dele fotografije umetničkog dela, ali njegov prikaz dva voljena dečja lika – jednog Britanca, jednog Rusa – verovatno će biti popularan i kod bezbrižne dece i kod načitanih političara.