Bidenov suradnik strahuje od ruskih napada na ukrajinske nuklearne elektrane

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u subotu je rekao da se boji mogućih ruskih napada na ukrajinske nuklearne elektrane.

"Rusi su se pokazali potpuno drski u svojim napadima na civilnu energetsku infrastrukturu. Već su pucali na ukrajinske nuklearne elektrane i mislim da bismo to mogli ponovno vidjeti", rekao je Sullivan 14. septembra na forumu u Kijevu.

Pročitajte i ovo: Ugašen požar u nuklearnoj elektrani Zaporižje, navodi Rusija

Sullivan je kazao da će američki predsjednik Joe Biden iskoristiti svoje preostale mjesece na dužnosti za jačanje Ukrajine, najavivši da će se ukrajinski i američki čelnici sastati krajem septembra u New Yorku.

Biden je "odlučan iskoristiti četiri mjeseca kako bi Ukrajinu stavio u najbolju moguću poziciju za pobjedu", rekao je Sullivan.

On je, pored ostalog, kazao da je "logistika, a ne nespremnost" uzrokovala kašnjenja u pomoći Ukrajini, ali je priznao da Washington mora učiniti više kako bi pomogao Kijevu u borbi protiv invazije Moskve.

"To nije stvar političke volje. To je stvar probijanja ove teške i komplicirane logistike", rekao je Sullivan na forumu u Kijevu, govoreći o vojnoj pomoći.

Zaključio je da, s obzirom na to s čime se Ukrajina suočava, "moramo učiniti više, i moramo učiniti bolje."

Pročitajte i ovo: Ukrajina bliže dozvoli za oružje dugog dometa