Kako poslednji kontingent pomoći iz SAD-a jača Ukrajinu?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sa Džo Bajdenom, predsednikom Sjedinjenih Država tokom posete SAD-u, 21. decembar 2022.

Prisustvo predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Vašingtonu (Sjedinjene Američke Države) 21. decembra posebno je istaknulo najavu administracije Džoa Bajdena (Joe Biden) o vojnoj pomoći namenjenoj ratom razorenoj zemlji.

Veliki paket od 1,85 milijardi dolara u svakom smislu će pojačati sposobnost ukrajinske vojske da se odbrani od ruskih vazdušnih napada i nastavi kontraofanzivu protiv ruskih invazionih snaga.

Paket pomoći takođe omogućava predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džou Bajdenu da Zelenskom ispuni jedan od njegovih najvažnijih zahteva za pomoć na ratištu — raketni sistem Patriot.

Vaš browser nepodržava HTML5

Tokom posjete Zelenskog Washingtonu najavljena nova pomoć SAD-a

Ukrajina će dobiti još pomoći. Osim one objavljene 21. decembra, američki Kongres je odobrio i dodatnih 45 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Taj novac je predviđen ogromnim zakonom o finansiranju vlade koji bi podržao Ukrajinu ne samo sledeće, već u nekim slučajevima i do 2025. godine, tako osiguravajući da se pomoć nastavi čak i kada Predstavnički dom pređe u ruke republikanaca.

Ovo su neki od sistema naoružanja kojim SAD snabdeva Ukrajinu:

Patriot raketni sistem

Patriot raketni sistemi dugo su tražena roba za SAD i saveznike u spornim delovima sveta kao poželjni štit od raketnih projektila.

U Evropi, na Bliskom istoku i na Pacifiku, oni su branik od potencijalnih napada iz Irana, Jemena i Severne Koreje.

Pročitajte i ovo: Šta je Patriot raketni sistem koji SAD šalju Ukrajini?

Zelenski i drugi ukrajinski lideri mesecima su molili SAD da im obezbede Patriot sistem navođenih raketa zemlja-vazduh koji bi mogao da presreće ruske rakete.

Američki zvaničnici su u sredu rekli da će uzeti jedan iz zaliha Pentagona za obuku i poslati ga u Ukrajinu, napravivši zaokret u američkom stavu.

Zvaničnici su o odlukama o slanju Patriota u Ukrajinu govorili pod uslovom da ostanu neimenovani navodeći zabrinutost za operativnu bezbednost.

SAD nisu bile voljne da snabdeju Ukrajinu Patriot sistemom, plašeći se da će isprovocirati Moskvu ili rizikovati da projektil pogodi teritoriju Rusije i time eskalirati sukob. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je jasno stavilo do znanja da bi isporuka Patriota Ukrajini bila "još jedan provokativan potez SAD" i da bi to moglo izazvati odgovor Moskve.

Još jedna prepreka je obuka.

Američka vojska će morati da obučava ukrajinske snage kako da koriste i održavaju složeni sistem. Visoki odbrambeni zvaničnik rekao je izveštačima iz Pentagona 21. decembra da će obuka početi "vrlo brzo" i da će trajati "nekoliko meseci". Američki zvaničnici su rekli da će se obuka održati na poligonu Grafenver (Grafenwoehr) u Nemačkoj.

Patriot takođe ima donekle ograničene sposobnosti i zvaničnici priznaju da verovatno neće promeniti tok rata.

Iako ima dug domet, taj sistem može da pokrije samo ograničenu oblast. Nova Patriot raketa presretač košta oko četiri miliona dolara po projektilu, a lanseri koštaju oko 10 miliona dolara. Svaka Patriot baterija može imati do osam lansera koji ispaljuju po četiri projektila.

Po toj ceni, nije ni isplativo ni povoljno koristiti Patriot za obaranje manjih i jeftinijih iranskih dronova koje Rusija koristi u Ukrajini.

Visoki odbrambeni zvaničnik rekao je da će Patriot biti dopuna za druge ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane i da će biti integrisan u slojevitu odbranu te zemlje.
SAD imaju ograničen broj Patriota i za njima vlada velika potražnja, a mnogi su već raspoređeni širom sveta. Pošto će Ukrajina dobiti onaj na kom su se obučavali američki vojnici, sada će SAD imati jedan manje za obuku svojih vojnika.

Satelitski komunikacioni sistem

Američki zvaničnici bili su namerno nejasni u vezi sa satelitskim komunikacionim sistemom koje će biti kupljen u okviru Inicijative za pomoć bezbednosti Ukrajine (USAI), koja obezbeđuje sredstva za nabavku oružja i opreme od komercijalnih snabdevača.

Visoki odbrambeni zvaničnik je 21. decembra rekao da će se deo od 850 miliona dolara koje je USAI najavio tog dana koristiti za ugovore za unapređenje postojećih ukrajinskih kapaciteta.

Zvaničnik je rekao da Pentagon zbog tekućih pregovora o ugovoru, može da kaže samo da se razgovara sa određenim brojem dobavljača satelitskih komunikacionih sistema.

Ipak, drugi američki zvaničnici su priznali da će taj potez pružiti podršku potencijalnoj ranjivoj tački Ukrajine nakon što je osnivač Spejseksa (SpaceX) Ilon Mask (Elon Musk) rekao da njegova kompanija više ne može priuštiti besplatno pružanje usluga Starlinka.

Kako je Starlink Elona Muska postao neprocjenjiv za ukrajinsku odbranu

Mask je isporučio prve Starlink terminale u Ukrajinu nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru. Do oktobra je bilo više od 2.200 satelita Starlink sistema u niskoj orbiti koji su obezbeđivali širokopojasni internet Ukrajini.

U oktobru je Mask zatražio od Pentagona da preuzme troškove za rad Starlinka u Ukrajini i tvitovao da podrška komunikacionih potreba Ukrajine Spejseks košta 20 miliona dolara mesečno.

Terminali i satelitsko povezivanje koje su obezbedili Ukrajini "promenili su igru" omogućavajući ukrajinskoj vojsci i infrastrukturi da nastave da rade, rekao je Džon Ferari (John Ferrari), viši saradnik i stručnjak za svemir na Američkom institutu za preduzetništvo.

Pročitajte i ovo: Mask nastavlja da plaća internet Ukrajini

Iako je najava finansiranja uopštena i nigde se ne navodi Starlink, Ferari je rekao da bi bilo teže uvesti sisteme satelitskih terminala drugih kompanija na ratište jer oni često ne funkcionišu dobro kada su pomešani.

Zajednička municija za direktni napad

Zajednički kompleti municije za direktni napad, ili JDAM, takođe se prvi put isporučuju Ukrajini.

JDAM su u suštini "glupe" bombe koje koštaju od 500 do 2.000 funti (600 – 2.400 dolara) koje su dodavanjem repnog peraja i kompleta za navigaciju modifikovane u "pametne" bombe.

Taj dodatni komplet omogućava vojsci da usmere municiju na metu, umesto da je samo ispuste iz borbenog aviona.

Stejt department je saopštio da će JDAM "obezbediti ukrajinskom vazduhoplovstvu poboljšane kapacitete za precizne udare protiv ruskih snaga".

Američki borbeni avioni, bombarderi i bespilotne letelice mogu da ispaljuju JDAM-ove, ali su zvaničnici odbili da opišu modifikacije koje su napravljene kako bi bombe mogle da lansiraju ukrajinski avioni.

Još jedan potencijalno atraktivan element u vezi sa JDAM-ovima je da ih SAD imaju mnogo, tako da njihovo obezbeđivanje ne uključuje istu vrstu pritiska na zalihe koje SAD imaju sa drugom ograničenijom municijom, rekao je Mark Kancijan (Cancian), viši savetnik u Centru za stratešku i međunarodnu bezbednost.

Ali i tu postoji moguća zamka: oružje se obično baca iz aviona koji leti iznad ili blizu mete. To bi moglo biti rizičnije za ukrajinske pilote, jer bi ih moglo staviti u domet ruskih sistema protivvazdušne odbrane.