Sirene za uzbunu širom Ukrajine zbog ruskih zračnih napada

Ukrajinski vojnici u blizini prve linije fronta u regiji Harkiv, 24. novmebra 2023.

Ukrajina je oglasila sirene za zračnu uzbunu širom zemlje 27. novembra dok je Rusija nastavila svoje napade u noć.

Upozorenje je izdato u ponedjeljak poslijepodne nakon što su ukrajinske zračne snage izvijestile o raketnoj prijetnji zbog polijetanja ruskih borbenih aviona MiG-31 sa aerodroma Mozdok, južno od Kurska, oko 55 kilometara od granice s Ukrajinom.

Civilima je rečeno da ostanu u kućama i da se sklone tokom uzbune, koja je uslijedila nakon što je Rusija tokom noći bombardovala civilnu infrastrukturu i naselja u ukrajinskim regijama Herson i Dnjepropetrovsk na jugu Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruske snage gađale su grad Herson ukupno 56 puta u posljednja 24 sata, pri čemu je ranjen jedan civil, rekao je regionalni guverner Oleksander Prokudin na Telegramu.

U Dnjepropetrovsku je Rusija napala Nikopolj i njegovu okolicu, rekao je regionalni guverner Serhij Lisak.

"Grad Marhanec napadnut je teškim topništvom", rekao je Lisak, dodajući da nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Najnoviji napadi dolaze nakon što je Ukrajinu takođe pogodila velika snježna oluja, koja je uzrokovala nestanak struje i zatvaranje cesta u većem dijelu zemlje.

opširnije Snežne mećave paralisale jugoistočnu Evropu

U Kijevu je predsjednik Vitalij Kličko najavio da će, unatoč prijetnjama ruskih napada, božićno drvce biti postavljeno na glavnom trgu ukrajinske prijestolnice. Međutim, božićnog prijema i sajma u glavnom gradu neće biti iz sigurnosnih razloga, dodao je.

Na bojnom polju, ukrajinske snage vodile su 63 bitke duž linije fronta u posljednja 24 sata, objavila je 27. novembra Glavna komanda Oružanih snaga Ukrajine. Najžešće borbe vodile su se u istočnim regijama zemlje, Harkivu i Donjecku, naveli su.

Industrijski grad Avdivka u Donjecku i dalje je žarište ruske ofanzive u istočnoj Ukrajini, gdje ruske snage već nekoliko mjeseci neuspješno pokušavaju opkoliti ukrajinske trupe i zbog toga su pretrpjele materijalne i ljudske gubitke.