Desetine povređene u ruskom raketnom napadu na Kijev

Hitne službe kod stambene zgrade oštećene u ruskom raketnom napadu, Kijev 13. decembar 2023.

Najmanje 53 osobe, uključujući devetoro dece, ranjene su u najnovijem ruskom raketnom napadu na Kijev rano u sredu uprkos tome što su oborene sve ispaljene rakete, saopštili su zvaničnici.

Povrede su zadobile otpacima oborenih projektila, saopštile su službe za vanredne situacije i dodale da je 18 žrtava, uključujući nekoliko dece, hospitalizovano, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana prethodno je saopštila da je oborila svih 10 balističkih projektila koje je Rusija lansirala na Kijev. Vlasti su saopštile da su krhotine pale u četiri okruga prestonice.

Uništeni automobil pored stambene zgrade oštećene u ruskom raketnom napadu, Kijev, 13. decembar 2023.

U kijevskom okrugu Dnjepar, vodosnabdevanje je privremeno prekinuto zbog štete koja je nastala posle pada oborene rakete, naveo je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Dok predsednik Vladimir Zelenski obilazi zapadne zemlje kako bi povećao vojnu pomoć zemlji, njegov šef kabineta Andrij Jermak pozdravio je rad ukrajinske protivvazdušne odbrane i istakao potrebu za dodatnim sistemima protivvazdušne odbrane zapadne proizvodnje.

"Ne može se sumnjati u efikasnost zapadnog oružja u rukama ukrajinskih vojnika", naveo je Jermak na Telegramu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Pored raketnog napada na Kijev, 10 dronova iranske proizvodnje oboreno je iznad južnog regiona Odese, saopštila je protivvazdušna odbrana.

Posle pada ostataka jednog drona na autoservis u Odesi, izbio je požar i dve osobe su povređene, navodi se u saopštenju.

Krhotine sa drugog oborenog drona oštetile su jednu od zgrada luke u Odesi, ali nije bilo povređenih, saopštile su regionalne vlasti.

Na bojnom polju, ruske snage su nastavile nemilosrdne napade na ukrajinske pozicije u donjeckom gradu Avdijivki koji moskovske snage bezuspešno pokušavaju da opkole mesecima.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da se od ukupno 73 borbe iz blizine koje su ukrajinske snage vodile u protekla 24 sata, 37 odigralo u oblasti Avdijivke.