Bez struje više od 1.100 ukrajinskih gradova i sela, nakon ruskih udara

Ukrajina -- Dron iznad Kijeva tokom napada

Više od 1.100 gradova i sela širom Ukrajine ostalo je bez struje nakon desetodnevnih ruskih napada, koji ciljaju energetske objekte širom zemlje, saopštile su 18. oktobra vlasti u Kijevu.

Portparol ukrajinskih službi za vanredne situacije Oleksandr Khorunzhyi precizirao je na brifingu za novinare da je Rusija u poslednjih deset dana na području Kijeva i 16 drugih regiona izvela oko "190 masovnih udara raketama i kamikaza bespilotnim letjelicama ".

U tim napadima poginulo je više od 70 ljudi dok je 240 ranjeno, prema statistikama datim tokom brifinga, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo: Nestanak struje širom Ukrajine nakon ruskih napada

Khorunzhyi je kazao da je u ruskim napadima pogođeno oko 380 objekata uključujući "stambene zgrade i kuće, te kritične infrastrukturne objekte posebno energetske. On je precizirao da je od 7. oktobra do danas u ruskim napadima pogođeno oko 140 stambenih zgrada.

Pročitajte i ovo: Kijev meta napada ruskih dronova kamikaze

Tokom brifinga predsjednički savjetnik Mykhaylo Podolyak je saopštio da Rusija "sistematski pokušava da uništi infrastrukturne objekte u Ukrajini napadajući gradove i civile".

Ranije danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je Rusija uništila oko 30 odsto ukrajinskih elektrana za nedelju dana.