Četiri ukrajinska policajca ranjena u ruskom granatiranju, objavio Kijev

Žena prodaje povrće na stepenicama zatvorenog supermarketa u Pokrovsku u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck 28. 10. 2023.

Četiri ukrajinska policajca ranjena su 29. oktobra kada je granata koju su ispalile ruske snage eksplodirala uz njihovo vozilo u gradu Siversku na prvoj liniji fronta u istočnoj pokrajini Donjeck, saopćio je Kijev.

"Stanje policijskih službenika je zadovoljavajuće. Njima je pružena ambulantna liječnička pomoć", objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova na Telegramu.

"Policijsko vozilo je oštećeno" u napadu, dodaje se.

Ranije, 29. oktobra, ukrajinske zračne snage saopćile su da su tokom noći oborile pet dronova Shahed, iranske proizvodnje, koje su lansirale ruske snage. Napadi su bili usmjereni na ukrajinske regije Khmelnitski, Mikolajiv, Poltava i Zaporižja, rekle su vlasti.

Pročitajte i ovo: Osam ljudi povređeno u ruskim artiljerijskim napadima na Herson

Rusko Ministarstvo obrane na Telegramu je objavilo da su njegovi sistemi protuzračne odbrane tokom noći oborili tridesetak ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Crnog mora i Krimskog poluotoka.

Vlasti u južnoj ruskoj regiji Krasnodar koja graniči s Crnim morem saopćile su da je u rafineriji nafte izbio požar u ranim jutarnjim satima 29. oktobra. Nisu precizirali uzrok, ali lokalni mediji tvrde da je požar izazvao napad drona ili krhotine oborenog drona.

Napadi bespilotnim letjelicama i granatiranje ruskih regija koje graniče s Ukrajinom, kao i na Krimu koji je Moskva anektirala, postali su redovita pojava. Kijev nikada javno ne priznaje odgovornost za napade na ruski teritorij ili poluotok Krim.

Pročitajte i ovo: Na Malti pregovori o mirovnom planu Ukrajine, teške borbe na istoku

Također 29. oktobra, saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da će Rusija konfiscirati imovinu koja pripada državama Europske unije koje smatra neprijateljskim ako blok "ukrade" zamrznuta ruska sredstva i uputi ih za pomoć Ukrajini.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ukrajinski pogrebnik 'vraća heroje kući'

Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, dao je komentar nakon što je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, rekla 27. oktobra da izvršna vlast EU-a radi na prijedlogu udruživanja dijela dobiti stečene od zamrznute ruske države sredstava za potporu Ukrajini i njezinoj poslijeratnoj obnovi.
Volodin je odgovorio da bi "takva odluka zahtijevala simetričan odgovor" Rusije.

"U tom slučaju bit će zaplijenjeno mnogo više imovine koja pripada neprijateljskim zemljama nego naših zamrznutih sredstava u Europi", rekao je.

Von der Leyen rekla je da je vrijednost zamrznute ruske državne imovine 223,15 milijardi dolara i podsjetila da je blok odlučio da Rusija mora platiti obnovu Ukrajine.