Zelenski upozorava na nove ruske napade na energetsku infrastrukturu

Otklanjanje posljedica granatiranja kritičnih infrastrukturnih objekata, regija Rivny, 23. oktobra 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je Ukrajincima da se pripreme za potencijalno više ruskih vojnih udara na već oštećenu energetsku infrastrukturu u zemlji, dok je gradonačelnik Kijeva poručio stanovnicima ukrajinske prijestolnice da razmisle o privremenom odlasku ako grad izgubi struju i vodu.

Govoreći u svom redovnom noćnom obraćanju 6. novembra, Zelenski je rekao da Rusija "koncentriše snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na našu infrastrukturu. Prije svega energetiku."

Više od 4,5 miliona potrošača je već bilo bez struje, dodao je on, usred zabrinutosti da bi podrška Ukrajini mogla pokolebati jer se uticaj rata na energente i cijene hrane nastavlja do zime.

Ranije je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da ne može isključiti da bi glavni grad Ukrajine mogao ostati bez vode i struje zbog razornih udara Rusije na energetsku infrastrukturu.

"Činimo sve da ovo izbjegnemo. Ali budimo iskreni, naši neprijatelji čine sve da grad bude bez toplote, bez struje, bez vodovoda, uopšte, pa da svi ginemo. A budućnost zemlje i budućnost svakog od nas zavisi od toga koliko smo spremni za različite situacije", rekao je Kličko državnim medijima.

Ruska vojska gađala je ukrajinsku energetsku infrastrukturu tokom prošlog mjeseca, što je izazvalo nestašice struje i prekide u radu širom zemlje. Dana 6. novembra, Kijev je doživio nestanak struje po satu u dijelovima grada i okolnom području.

Pročitajte i ovo: Kijev osuđuje rusku deportaciju ukrajinskih državljana iz Hersona i drugih regiona

Kijev planira da rasporedi oko 1.000 grijnih mjesta, ali nije jasno da li bi to bilo dovoljno za grad od 3 miliona ljudi.

Planirani su i prekidi struje u regijama Černihiv, Čerkasi, Žitomir, Sumi, Harkiv i Poltava, saopštio je ukrajinski državni energetski operater Ukrenerho.

Predsjednički savjetnik Mykhaylo Podolyak rekao je ranije na Twitteru da će Ukrajina "stajati" uprkos ruskim napadima na njenu energetsku infrastrukturu, tako što će organizirati protuzračnu odbranu, zaštititi infrastrukturu i optimizirati potrošnju kako bi to učinila.

Pročitajte i ovo: 'Zadnji čas za izlazak': Mučni bijeg ukrajinskih civila od ruske okupacije u Hersonu

Kako Rusija pojačava svoje napade na civilnu infrastrukturu, navodi se da ukrajinske snage napreduju na jugu. Stanovnici ukrajinskog grada Hersona koji je okupiran od Rusije dobili su poruke upozorenja na svoje telefone u kojima se poziva na evakuaciju što je prije moguće, saopštila je ukrajinska vojska 6. novembra.

Ruske snage se pripremaju za ukrajinsku kontraofanzivu kako bi zauzele Herson, koji je zauzet tokom prvih dana invazije. U septembru je Rusija nezakonito anektirala Herson, kao i još tri regiona, a zatim proglasila vanredno stanje u četiri provincije.

Administracija u Hersonu koju je instalirao Kremlj već je iselila desetine hiljada civila iz grada.

Rusija je istovremeno "okupirala i evakuisala" Herson, pokušavajući da ubijedi Ukrajince da odlaze, a zapravo kopaju, rekla je za državnu televiziju Natalija Humenjuk, glasnogovornica ukrajinskih južnih snaga.

"Postoje jedinice odbrane koje su se dosta snažno ukopale, ostavljena je određena količina opreme, postavljeni su vatreni položaji", rekla je ona.

Dana 6. novembra, ruske novinske agencije rekle su da su granatiranje ukrajinskih snaga oštetilo ogromnu branu Nova Kahovka koju drži Rusija, uzvodno od Hersona na rijeci Dnjepar. Nisu dali nikakve potkrepljujuće dokaze.

Prema izvještajima AP-a i Reutersa