Ukrajina: 90.000 ruskih vojnika nedaleko od granice

Otvaranje ruskih vojnih vežbi "Zapad", septembar 2021.

Ukrajinske vlasti su saopštile u sredu da je Rusija ostavila desetine hiljada vojnika nedaleko od rusko-ukrajinske granice nakon vojne vežbe kako bi vršila pritisak na Kijev, prenosi AP.

Saopštenje ukrajinskog ministarstva odbrane je zaokret u odnosu na poricanje bilo kakvog jačanja ruske vojske — kako su objavili američki mediji — samo dva dana ranije.

Ono je navelo da je oko 90.000 ruskih vojnika razmešteno nedaleko od granice, ali i u oblastima na istoku Ukrajine koje su pod kontrolom proruskih separatista. U saopštenju se precizira da su jedinice ruske 41. armije ostale u Jelnji, oko 260 kilometara severno od ukrajinske granice.

"Rusija je s vremena na vreme razmeštala vojnike i povećavala njihov broj kako bi održavala tenzije u regionu i vršila politički pritisak na susedne zemlje", navelo je Ministarstvo.

Inače, u utorak je ukrajinski ministar odbrane Andrij Taran podneo ostavku, koju je parlament prihvatio u sredu. David Arahamija, šef parlamentarne frakcije stranke Sluga naroda predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da Taran ima zdravstvenih problema.

Ukrajinski mediji su, međutim, objavili ureed Zelenskog stoji iza ostavke Tarana i još četiri ministra, koje je parlament takođe razrešio u sredu.

Rusija podržava separatiste na istoku Ukrajine koji su se pobunili protiv vlade u Kijevu ubrzo posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine. Rusija uporno negira da su njeni vojnici prisutni na istoku Ukrajine.

Rusija je ranije ove godine koncentranisala vojsku na zapadu zemlje što je izazvalo zabrinutost Ukrajine i Zapada od sukoba širih razmera.

Pročitajte i ovo: Satelitske fotografije pokazuju nagomilavanje vojske u Rusiji, Ukrajini
Pročitajte i ovo: Borelj: Više od 150 hiljada ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom

Moskva je tada navela da su vojnici raspoređeni radi vežbe, započete kao odgovor na razmeštanje snaga NATO-a u blizini ruske granice.

Ruski zvaničnici su saopštile da su trupe raspoređene za manevre, te da je to deo mera za suzbijanje bezbednosnih pretnji što predstavlja razmeštanje snaga NATO-a u blizini ruskih granica.

Rusija i Severnoatlantska se međusobno optužuju za izvođenje destabilizujućih vojnih vežbi u blizini granica, podseća AP.

Kremlj stalno potencija da je bilo kakvo raspoređivanje trupa na teritoriji Rusije njegova unutrašnja stvar.

„Rusija razmešta trupe na svojoj teritoriji gde god smatra da je potrebno“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u sredu na konferenciji za novinare.