Rusi granatiraju ukrajinsku Sumsku oblast, Kijev tvrdi da napreduje na jugu

Ukrajinski vojnik 24. odvojene mehanizovane brigade 13. jula izlazi iz samohodne haubice 2S1 Gvozdika na neotkrivenoj lokaciji u oblasti Donjeck, na istoku Ukrajine.

Pod ruskim granatiranjem su granična područja u provinciji Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, rekli su lokalni zvaničnici 15. jula, dok Kijev tvrdi da njegove trupe napreduju na jugu zemlje.

U najnovijim ruskim napadima u Sumiju nisu prijavljene žrtve, ali je regionalna vojna uprava saopštila da je u napadu oštećeno nekoliko stambenih zgrada i poljoprivredne opreme.

Napad "različitim vrstama oružja" izazvao je desetine eksplozija, oštetivši dvije privatne kuće u oblasti Novoslobidsk i uništivši dva kombajna i dva traktora u seoskom naselju Hotin, saopštila je vojna uprava. Na području Seredino-Budska oštećena su tri stambena objekta, dodaje se.

Pokrajina Sumi, koja se graniči sa Rusijom, često je izložena ruskim udarima. Tri osobe su poginule, a 21 je ranjena u napadu dronom na istoimenu prijestonicu provincije 4. jula.

Regionalne vlasti su saopštile da razmatraju plan za preseljenje oko 12.000 stanovnika iz pograničnih područja.

Ukrajinska vojska je u međuvremenu saopštila da njene trupe napreduju u južnoj regiji Zaporožja i obuzdavaju "napad" ruske vojske na oblasti Harkiva i Donjecka na istoku.

Generalštab Oružanih snaga saopštio je u 14. jula da je neprijatelj izveo 43 vazdušna udara i 17 napada iz raketnih salvo sistema. Rečeno je da će ruska vojska nastaviti da usmjerava svoje glavne napore na područja oko Kupjanska, Lymana, Bakhmuta, Avdiyivka i Maryinke. U toku dana došlo je do 20-ak borbenih okršaja.

Predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na borbe u svom noćnom obraćanju kasno 14. jula, rekavši Ukrajincima da moraju shvatiti da ruske snage na jugu i istoku raspoređuju sve moguće resurse da zaustave ukrajinske vojnike u napredovanju.

Pročitajte i ovo: Kako se mali grad u Sibiru bori sa posljedicama rata u Ukrajini

"Svi moramo vrlo jasno, što je jasnije moguće shvatiti da ruske snage u našim južnim i istočnim dijelovima zemljama čine sve što mogu da zaustave naše vojnike", rekao je Zelenski nakon što je predsjedavao sastankom s najvišim komandantima.

"I svakih 1.000 metara kako napredujemo, svaki uspjeh svake borbene brigade, zaslužuje našu zahvalnost", rekao je on.

Kako jeftini dronovi redefiniraju borbene operacije u Ukrajini

Nekoliko ukrajinskih regija proglasilo je uzbunu za zračni napad ranije 14. jula, jer je Rusija lansirala novu rundu dronova iranske proizvodnje, uzrokujući štetu i ozljede, rekli su regionalni zvaničnici.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je šest dronova iznad industrijskog grada Krivi Rih u južnoj oblasti Dnjepropetrovsk, javio je na Telegramu regionalni guverner Sergej Lisak.

"Međutim, nije bilo moguće uništiti sve dronove, a oštećeno je i komunalno preduzeće u Krivom Rogu", napisao je Lisak, dodajući da je u gradu oštećeno i lokalno transportno preduzeće i nekoliko zgrada, dok je uništena specijalna industrijska oprema. Lakše povrede zadobio je 56-godišnji muškarac, rekao je Lisak.

Šef Vijeća za odbranu Krivog Roga Oleksandr Vilkul rekao je na Telegramu da uprkos šteti, komunalne službe u gradu rade.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila je da je oborila 16 od 17 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija koristila u napadu.

Uz izvještaje Reutersa, AFP-a i AP-a