Ukrajina i Rusija razmenili tela poginulih vojnika

Spomenik Palom vojniku kod Avidijivke na istoku Ukrajine

Ukrajina i Rusija razmenili su tela poginulih vojnika, par dana nakon što su takve razmene dovedene u pitanje spornim padom ruskog vojnog transportnog aviona za koji je Moskva tvrdi da je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika.

"Došlo je do još jedne repatrijacije, usled čega su poginuli vojnici vraćeni u Ukrajinu: posmrtni ostaci 77 branilaca Ukrajine vraćeni su na (ukrajinsku) teritoriju", saopštio je u petak ukrajinski Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima, uz zahvalnost Međunarodnom komitetu Crvenog krsta na pomoći.

U saopštenju se dodaje da se dugo radilo na vraćanju tela poginulih vojnika, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Ruska novinska agencija Interfaks je u petak prenela da je ukrajinska strana prebacila tela 55 ruskih vojnika u Rusiju.

"Pedeset pet tela vojnika vraćeno je u Rusiju iz Ukrajine", rekao je Šamsail Saralijev, poslanik Državne dume koji je član parlamentarne koordinacione grupe za pitanja u vezi s ratom.

Pročitajte i ovo:

Zelenski nakon pada aviona optužuje Rusiju i zahtijeva međunarodnu istragu Putin obećao objavljivanje istrage o padu aviona sa ukrajinskim zarobljenicimaProtivrečni navodi Moskve i Kijeva da li je bilo obaveštenja o letu oborenog aviona

Već je sprovedeno nekoliko razmena posmrtnih ostataka vojnika s obe strane, otkad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

Poslednja se dogodila dok Ukrajina i Rusija iznose suprotstavljene tvrdnje oko toga da li je postojalo odgovarajuće obaveštenje da se obezbedi vazdušni prostor oko oblasti u kojoj se srušio ruski vojni transportni transport Iljušin Il-76. Moskva navodi da su među mrtvima desetine ukrajinskih zarobljenika.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruski poslanik Andrej Kartapolov rekao je u parlamentu u Moskvi u četvrtak – bez navođenja dokaza – da je ukrajinska vojna obaveštajna služba dobila upozorenje 15 minuta pre nego što je vojni transportni avion Iljušin Il-76 ušao u Belgorodsku oblast u Rusiji, blizu granice s Ukrajinom, i da je Rusija primila potvrdu da je poruka primljena.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov rekao je za Ukrajinski servis RSE-a da ta služba nije primila ni pismeni ni usmeni zahtev da obezbedi vazdušni prostor gde je avion pao.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je Kijev znao da su u avionu bili ratni zarobljenici. On je rekao da će izveštaj o tome biti objavljen za dva do tri dana.

Izvori: AFP i PBS