Rusija planira napade na objekte u Ukrajini, upozoravaju SAD uoči Dana nezavisnosti

Ljudi stoje pored stambene kuće uništene ruskim raketnim udarom u naselju Kušuhum u regionu Zaporožja, Ukrajina, 10. augusta 2022.

Ukrajina je saopštila da je Rusija bombardovala region Zaporožja, dom najveće nuklearne elektrane u Evropi, gdje su nedavne borbe izazvale strahove od katastrofalnog nuklearnog incidenta, dok Sjedinjene Države upozoravaju da Moskva planira napade na infrastrukturu i vladine objekte na Dan nezavisnosti Ukrajine.

Dan nezavisnosti Ukrajine je 24. augusta, kada će biti i šest mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski generalštab saopštio je 23. augusta da su ruske snage nastavile da ispaljuju rakete i artiljerijske granate na ukrajinske gradove, pogađajući Nikopolj, Krivi Rih i Sinelnikovski, sve u blizini nuklearne elektrane Zaporožje.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Regionalni guverner Valentin Rezničenko napisao je na Telegramu da su najmanje četiri osobe ranjene u napadima tokom noći.

U odvojenim izjavama, američka ambasada u Kijevu i američki zvaničnik upozorili su na ruske planove za napad na civilnu i vladinu infrastrukturu u narednim danima.

"Imamo informacije da Rusija pojačava napore za pokretanje napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte u narednim danima", rekao je neimenovani zvaničnik, a prenosi Reuters.

"S obzirom na rusko iskustvo u Ukrajini, zabrinuti smo zbog kontinuirane prijetnje koju ruski udari predstavljaju za civile i civilnu infrastrukturu", rekao je zvaničnik, dodajući da je njegova izjava zasnovana na američkim obavještajnim podacima.

Pročitajte i ovo: Ukrajinski komandant kaže da je do sada ubijeno gotovo 9.000 njihovih vojnika

Upozorenja su uslijedila nakon što su ukrajinske vlasti zabranile javne proslave u glavnom gradu Kijevu ove sedmice povodom obilježavanja 31 godine nezavisnosti od sovjetske vlasti, navodeći kao razlog povećanu prijetnju napadom.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da bi Rusija ove sedmice mogla učiniti "nešto posebno gadno, nešto posebno okrutno".