Međunarodni krivični sud će istražiti svaki ratni zločin u Ukrajini

Ukrajinska stambena četvrt pogođena u ruskom raketiranju, 25. februar 2022.

Međunarodni krivični sud (ICC) saopštio je da pomno prati situaciju u Ukrajini.

Tužilaštvo ovog suda saopštilo je da prati razvoj događaja sa "sve većom zabrinutošću", te potvrdilo da će istražiti svaki zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin počinjen u Ukrajini.

U petak rano ujutro Rusija nastavila raketne udare u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, potvrdivši izvještaje o granatiranjima koji su stigli prethodno.

Ukrajinski predsjednik je rekao da su napadi bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

Zelenski je takođe ustvrdio da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca.

Zelenski je u obraćanju građanima i na ukrajinskom i na ruskom apelovao na Rusiju za prekid vatre.

"Rusija će morati da razgovara sa nama prije ili kasnije o tome kako da okončamo neprijateljstva i zaustavimo ovu invaziju", rekao je on.

"Što prije počne razgovor, gubici Rusije će biti manji" naveo je i dodao da će dok napadi ne prestanu Ukrajinci "braniti svoju zemlju".

On je prethodno sinoć rekao je da nema najmeru da napusti prijestonicu i da zna da je trenutno ruska meta broj jedan.

Pročitajte i ovo:

Zelenski još jednom pozvao Rusiju da prekine napadeUkrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemljeBlinken siguran da će Putin pokušati da svrgne ukrajinsku vladu

Američki sekretar Antony Blinken prehodno je jutros izjavio kako je siguran da će ruski predsjednik Vladimir Putin pokušati svrgnuti ukrajinsku vladu.

U intervjuu za mrežu ABC Blinken je rekao da je to "dio ruskog plana" napada na glavni grada Kijev i druge glavne gradove u Ukrajini, zajedno s lansiranjem višestrukih napada na zemlju sa sjeverne, istočne i južne granice.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 24. februara rano ujutru početak vojne operacije u Ukrajini, a ubrzo je usledilo i prvo granatiranje.

Ukrajina je proglasila ratno stanje.

EU, SAD i druge zemlje odgovorile su sankcijama, dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija zatražile pred Savetom bezbednosti UN zajedničko delovanje nakon Putinove odluke.