Bitka za Bahmut i dalje traje dok SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini

Ukrajinski vojnik na ratištu u Bahmutu

Intenzivne borbe u Bahmutu i dalje traju, saopštila je ukrajinska vojska 3. marta rekavši da su ukrajinske snage odbile nekoliko napada ruskih snaga u separatističkoj regiji na istoku Donjeck.

Pored Bahmuta, koji je centar borbi na istočnom ratištu već mjesecima, ukrajinska vojska je odbila najmanje 85 napada ruskih snaga u prvcu gradova Liman, Avdjivka i Šaktarsk u regiji Donjeck kao i u Kupjansku u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, rekao je Glavni štab ukrajinske vojske u dnevnom izvještaju.

Nakon što je izgubila dio teritorije od ukrajinskih snaga u drugoj polovini prošle godine, Moskva je pokrenula novu ofanzivu u ukrajinskoj regiji Donbas, nastojeći da potisne ukrajinske snage na nekoliko lokacija.

Rusija je u talasima pješadije napadala Bahmut u pokušaju da ga okruži i presječe ukrajinske linije logistike.

Pročitajte i ovo: Kako se mijenjala kontrola teritorije Ukrajine?

Ukrajinski zvničnici su sugerisali da će se njihove trupe možda morati potpuno da se povuku iz Bahmuta kada odbrana grada postane preskupa. Eventualno povlačenje će biti na nove položaje na zapadu i sjeverozapadu, gdje Ukrajinci navodno imaju daleko jače odbrambene položaje.

Voloimir Nazarenko, komandir ukrajinske Nacionalne garde, rekao je za ukrajinski radio da je situacija u Bahmutu "kritična".

Nazarenko je rekao da ukrajinske snage nastoje da nanesu što veće troškove ruskim snagama prije povlačenja.

"Svaki metar ukrajinske zemlje košta stotine života neprijatelja", rekao je Nazarenko.

Zapadni stručnjaci doveli su u pitanje ruski pritisak na Bahmut, rekavši da on ima manju stratešku i više simboličku vrijednost za Rusiju.

Ruske snage nastavile s granatiranjem civilne infrastrukture tokom noći, rekla je ukrajinska vojska.

"Neprijatelj nastavlja da krši norme međunarodnog humanitarnog prava. Tako su okupatori izveli 31 vazdušni i tri raketna napada, posebno na civilnu infrastrukturu u regijama Donjeck, Zaporrožje i Herson. Ima ranjenih civila, oštećene su stambene zgrade i privatne kuće", rekla je vojska.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kijev upozorava da je situacija u Bahmutu sve komplikovanija

U južnom gradu Zaporožju ruski je projektil usmrtio je pet civila kada je pogodio stambeni blok, rekli su 2. marta regionalni zvaničnici.

U međuvremenu, Sjedinjene Države pripremaju da objave novi paket vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara, rekli su zvaničnici agenciji Reuters.

Očekuje se da će nova američka pomoć biti objavljena tokom posjete njemačkog kancelara Olafa Scholza Washingtonu kasnije 3. marta, kako se navodi.

Washington je Ukrajini do sada dao gotovo 32 milijarde dolara vojne pomoći od početka ruske neizazvane invazije u februaru 2022.

Moskva je 2. marta navela da je grupa ukrajinskih diverzanata prešla u zapadnu Rusiju i pucala na civile u selima, što je Kijev negirao, sugerišući da Moskva možda traži izgovor za nove napade na Ukrajinu.

Pojedinosti o incidentu od 2. marta, u blizini jugozapadnog grada Brjanska, nisu bile sasvim jasne.

U Kijevu je Mihajlo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nazvao ruske izjave "klasičnom, namjernom provokacijom".

Izvor: Reuters, AFP, Ukrajinski service RSE