Nove eksplozije na jugozapadu Rusije i okupiranom Krimu

Vatrogasci u Belgorodu posle ukrajinskog napada na taj ruski grad, 30. decembar 2023.

U delovima jugozapada Rusije i na poluostrvu Krimu pod ruskom okupacijom u noći između utorka i srede čule su se jake eksplozije.

Ruski zvaničnici kažu da je pogranični grad Belgorod, gde je u subotu ubijeno 25 ljudi, ponovo napadnut, kao i Sevastopolj na Krimu, gde je oboren ukrajinski projektil, preneo je BBC.

Poslednjih dana intenzivirani su vazdušni napadi u ratu Rusije i Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija za pet dana upotrebila oko 300 projektila i 200 dronova.

Rusija je pokrenula najveće bombardovanje tokom invazije krajem prošle nedelje, ubivši više od 40 ljudi. Ukrajinske snage odgovorile su napadom na Belgorod u kojem je takođe povređeno više od 100 ljudi.

U Belgorodu je zabeleženo više eksplozija tokom noći u sredu, a guverner tog regiona je rekao da je nekoliko dronova uništeno.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U Sevastopolju – najvećem gradu na Krimu pod okupacijom Rusije – raketa je oborena iznad luke, naveo je na Telegramu guverner kojeg je Moskva postavila Mihail Razvožajev.

U utorak su ruske rakete pogodile najveće gradove Ukrajine, uključujući Harkiv i Kijev, ubivši najmanje pet osoba i ranivši desetine ljudi, rekli su lokalni zvaničnici. Jedna osoba je takođe poginula u ukrajinskom napadu na Belgorod.

Do ovih napada došlo je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će pojačati udare kao odgovor na nedavne napade Ukrajine na teritoriju Rusije.

U svom noćnom obraćanju u utorak, Zelenski je rekao da je Rusija tog dana ispalila "skoro sto projektila raznih tipova" s, kako je rekao, "posebnom računicom neprijatelja da nanese što je moguće više štete".