Smrtonosni udar na ukrajinski Harkiv dok Rusija nastavlja kampanju dronovima

Dva tijela za koja se vjeruje da su tijela službenika hitne pomoći leže na zemlji nakon što je ruska bespilotna letjelica 4. aprila napala stambeni kvart u Harkivu.

Ruske bespilotne letjelice napale su u četvrtak rano ujutro nekoliko regija širom Ukrajine, ubivši osam ljudi, uključujući četiri u Harkivu, a dvije stambene zgrade bile su mete dvostrukog napada koji je predsjednik Volodimir Zelenski nazvao "gnusnim".

Troje od četvero poginulih u Harkivu bili su spasioci koji su odgovorili na prvi napad i bili ranjeni u drugom udaru, rekao je na Telegramu guverner, Oleh Siniehubov.

Najmanje 12 osoba je ozlijeđeno, a troje ih je u teškom stanju, kazao je.

"Gnusan i ciničan napad, kad su spasioci stigli na mjesto napada, teroristi su ponovno napali", rekao je Zelenski na mreži X.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terekhov objavio je fotografije na Telegramu na kojima se vidi šteta na 14-spratnoj stambenoj zgradi, kao i oštećena vozila hitne pomoći.

Glasnogovornik Državne hitne službe Jevhen Vasilenko rekao je za Radio Slobodna Europa da su spasioci pokušavali spasiti ljude zarobljene u manjoj zgradi kada je neprijatelj ponovno napao dronovima.

Kazao je i da su spasioci uspjeli spasiti jednog civila zarobljenog ispod ruševina.

"Spasioci se obično sklone ako postoji prijetnja od drugog napada", rekao je Vasilenko. "Međutim, danas je jedna osoba bila pod ruševinama i trebala joj je pomoć, pa je bilo potrebno djelovati odmah."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Glavni stožer Ukrajine saopćio je da je 20 dronova napalo u srijedu navečer i u četvrtak ujutro, a da je 11 spriječila protuzračna odbrana.

Kijev radi s "partnerima na jačanju zaštite naših gradova i sela", rekavši da se "jačanje sposobnosti ukrajinske protuzračne odbrane direktno pretvara u spašavanje života", rekao je Zelenski na X-u.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, govoreći u Bruxellesu na sastanku NATO-a povodom 75. godišnjice Alijanse, rekao je da ne želi pokvariti zabavu, ali da će njegova "glavna poruka danas biti o Patriotima".

Rekao je da spašavanje ukrajinskih života i privrede te zemlje i njezinih gradova "ovisi o dostupnosti Patriota i drugih sistema protuzračne odbrane u Ukrajini".

"Govorimo o Patriotima jer je to jedini sistem koji može presresti balističke projektile", dodao je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da saveznici Alijanse shvaćaju hitnost u osiguravanju sistema protuzračne odbrane.

"Nekoliko saveznika već je obećalo da će vidjeti što mogu pružiti. Ne mogu reći konkretnije prije nego donesu svoje zaključke, ali postoji nekoliko zemalja koje mogu objaviti takvu pomoć u roku od nekoliko dana", rekao je.

Eksplozije su prijavljene u južnom gradu Zaporižja u četvrtak rano ujutro.

Ukrajinska firma za proizvodnju električne energije, Enerhoatom, rekla je da je jedan od dva dalekovoda u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koja je pod kontrolom ruskih okupacijskih snaga, isključen s mreže usred intenzivnog ruskog granatiranja.

Uprava elektrane, koju je postavila Moskva, potvrdila je da je mreža isključena, ali nije iznijela više detalja.

Američki Institut za proučavanje rata naveo je u srijedu da bi Rusija mogla intenzivirati napade bespilotnim letjelicama i raketama na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, posebno na njezinu energetsku mrežu, "ako bi dodatno izvršila pritisak na ukrajinsko zapovjedništvo da rasporedi sisteme protuzračne odbrane dalje od fronta".

Rusija opovrgava da je ciljala civile od početka svoje invazije punog obima u februaru 2022., ali ukrajinski gradovi i civilna infrastruktura redovito su meta napadima projektilima i dronovima.

U ukrajinskim napadima na dijelove južne i istočne Ukrajine pod kontrolom Rusije ubijeno je šest civila, rekli su u četvrtak ruski dužnosnici.

Dvije osobe poginule su u južnoj regiji Herson kada je dron udario u automobil. Ruski dužnosnik Andrej Aleksenko rekao je da su u odvojenom napadu ubijena dva radnika koji su radili na uspostavljanju mobilne mreže. Još jedna osoba je u bolnici i u kritičnom je stanju.

Dužnosnici koje je postavila Rusija u Donjecku u istočnoj Ukrajini, rekli su da su tamo dvije osobe ubijene u ukrajinskom granatiranju, a da je devet drugih ranjeno.