Ukrajina tvrdi da je odbila masivan ruski napad dronovima

Ukrajinska vazdušna odbrana obara ruski dron iranske proizvodnje Šahed iznad Kijeva 30, maja, 2023.

Ukrajinska vojska saopštila je da je u velikoj meri odbila masivni ruski napad bespilotnim letelicama na jug Ukrajine, jer njene trupe vode žestoke bitke s ruskim snagama na liniji fronta na istoku i jugu.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila je da je uništila 34 od 44 drona iranske proizvodnje Šahed koje je Rusija lansirala u noći između 27. i 28. septembra pošto je u nekoliko ukrajinskih regiona proglašena uzbuna za vazdušni napad.

"U odbijanju napada učestvovali su lovački avioni, protivvazdušne raketne jedinice i pokretne artiljerijske grupe", navela je ukrajinska protivvazdušna odbrana, dodajući da je tokom noći oboreno i šest ruskih izviđačkih dronova.

Portparol ukrajinske vojske Natalija Humenjuk rekla je da je Rusija pokrenula talas napada bespilotnim letelicama duž celog juga Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Najnoviji napad usledio je nakon što je grad Herson na jugu Ukrajine bio pod ruskim artiljerijskim napadom kasno 27. septembra.

Napadi ruskih dronova i granatiranje 26. septembra nakratko su poremetili železničku vezu između Hersona i grada Mikolajeva, koji je takođe bio pod vazdušnom uzbunom 27. septembra.

Na bojnom polju, ukrajinske snage su vodile 26 bitaka u protekla 24 sata, odbijajući nekoliko talasa ruskih napada na u istočnom regionu Donjeck, uglavnom u oblastima Bahmut, Avdijevka i Marijnka, dok su konsolidovali položaj u oslobođenom selu Robotjne na jugu, suočeni s pokušajima Rusije da ga ponovo zauzme, naveo je Generalštab ukrajinske vojske u dnevnom izveštaju 28. septembra.

Predsednik Volodimir Zelenski je 27. septembra rekao da ukrajinske snage ostvaruju dobitke protiv ruskih trupa u Donjecku.

"Napredujemo u pravcu Donjecka", rekao je Zelenski posle konferencijskog poziva sa vojnim zvaničnicima.

Zelenski je obećao nove ukrajinske akcije protiv Rusije posle prošlonedeljnog raketnog udara na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju.