Požar na ruskim naftnim postrojenjima nakon ukrajinskih napada dronovima

Ruska naftna infrastruktura od početka godine je često na meti ukrajinskih bespilotnih letjelica (foto arhiv)

Ukrajina je lansirala desetine dronova u najmanje tri oblasti u Rusiji protekle noći, zapalivši dva naftna postrojenja, izvijestile su ruske vlasti.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je da je 55 "ukrajinskih dronova" napalo tu oblast tokom noći, oštetivši "skladišta u rejonima Kamenski i Morozovski".

Istakao je da za sada nema prijavljenih žrtava.

U Morozovskom rejonu je vojni aerodrom koji je ranije bio meta napada dronovima. Video koji je objavio kanal Astra Telegram navodno prikazuje požare na aerodromu i u skladištu nafte rejona Kamenski.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je izvijestio da je tamošnji rezervoar nafte uništen u napadu drona, ali da nema izvještaja o žrtvama. Dodao je da je požar lokalizovan.

Guverner Orelske oblasti Andrej Kličkov je napisao na Telegramu da su tri drona uništena, dok su "dva drona pala na stambenu zgradu". Takođe je naveo da nema prijavljenih žrtava.

Ministarstvo odbrane Rusije je izvijestilo da je tokom noći presretnuto 36 bespilotnih letjelica, 17 u Orelskoj, devet u Belgorodskoj i osam u Kurskoj oblasti. Mali broj dronova je navodno presretnut iznad Rjazanjske oblasti, Krasnodarskog kraja, Voronješke oblasti i Azovskog mora.

Radio Slobodna Evropa nije u mogućnosti da nezavisno potvrdi ove navode Rusije.

čitajte Nove žrtve ruskog granatiranja, Kijev traži dopuštenje Zapada da koristi oružje za napad na ciljeve u Rusiji

U međuvremenu, ukrajinska vojska objavila je u subotu da je tokom noći oborila 24 ruska drona, i to u Hersonskoj, Odeškoj, Mikolajivskoj, Poltavskoj, Dnjipropetrovskoj i Kijevskoj oblasti.

Ukrajinske vlasti su javile da je pet civila ubijeno, a 22 ranjena u ruskom granatiranju u Donjeckoj, Harkivskoj i Hersonskoj oblasti.

Uprkos dokazima koji govore suprotno, Rusija tvrdi da u ratu ne cilja na ukrajinske civile.

Posmatračka misija Ujedinjenih nacija za ljudska prava je navela da je najmanje 11.284 ukrajinskih civila ubijeno u neprijateljskoj vatri od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, naglašavajući da je stvarna brojka vjerovatno i veća.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.