Zelenski kaže da treba poboljšati mobilizaciju u Ukrajini dok Putin izdaje dekret o povećanju trupa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (u sreedini) sa vojnicima kod Harkiva, 30. novembar 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da se moraju napraviti promjene kako bi se poboljšala mobilizacija dok ukrajinska vojska i civilno vodstvo zemlje rade na poboljšanju uslova za vojnike na bojnom polju.

Zelenski je rekao da se o mobilizaciji razgovaralo na sastancima koje je održao 1. decembra s vojnim komandirima kako bi razgovarali o scenarijima za postizanje "konkretnih rezultata" sljedeće godine.

Pitanje podešavanja procesa mobilizacije i regrutacije javno se raspravljalo usred izvještaja o korupciji pri zapošljavanju, kao što je davanje mita regrutima kako bi se osiguralo izuzimanje zbog zdravstvenog stanja.

Komentari Zelenskog uslijedili su nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se naređuje povećanje broja ruskih oružanih snaga za 170.000. Prema dekretu, redovna brojnost oružanih snaga sada je određena na 1.320.000 vojnika, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Povećanje stalnog sastava oružanih snaga rezultat je rastućih prijetnji našoj zemlji povezanih s posebnom vojnom operacijom i tekućim širenjem NATO-a", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Nema planova za značajno povećanje vojnog roka ili provođenje nove mobilizacije, rečeno je, pripisujući povećanje regruta po ugovorima.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je 1. decembra da je više od 452.000 ljudi regrutovano u rusku vojsku prema ugovoru od 1. januara do 1. decembra 2023. godine.

Na ratištu, Glavni štabukrajinske vojske rekao je u obraćanju od 1. decembra da su ruske trupe 10 puta neuspješno pokušale vratiti svoj izgubljeni položaj u blizini Robotinea u regiji Zaporožje.

Navodi se da je tokom dana bilo 67 borbenih okršaja, a neprijatelj je izveo jurišne operacije na pet lokacija. To uključuje područja u kojima se vode teške borbe u blizini Kupjanska, Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marjinke.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.