Zelenski navodi da je Ukrajina 'ojačala' pozicije u ruskoj Kurskoj oblasti

Raseljeni u redu za humanitarnu pomoć ispred punkta Crvenog križa u Kursku, 15. 8. 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da vojska njegove zemlje "ojačala" svoje pozicije u ruskoj Kurskoj oblasti nakon pokretanja velike prekogranične ofanzive.

Najviši ukrajinski vojni zapovjednik, general-pukovnik Oleksandr Sirski, "izvijestio je o jačanju pozicija naših snaga u Kurskoj oblasti i širenju stabiliziranog teritorija", rekao je Zelenski na Telegramu 17. augusta.

Komentari Zelenskog dolaze nakon što je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla da su ukrajinske snage koristile rakete američke proizvodnje da unište ključni most u okrugu Gluškov u ruskoj Kurskoj oblasti, ubivši "dobrovoljce koji su pomagali u evakuaciji civila".

"Prvi put je Kurska oblast pogođena raketnim bacačima zapadne proizvodnje, vjerojatno američkim HIMARS-om", saopćila je Zaharova na Telegramu kasno 16. augusta.

Ova njezina tvrdnja se ne može neovisno provjeriti.

Rekla je da su u napadu, koji je "uništio" most preko rijeke Seim, "poginuli volonteri koji su pomagali evakuiranom civilnom stanovništvu".

Ni ova tvrdnja se ne može neovisno potvrditi.

Prema ruskim sigurnosnim dužnosnicima, uništenje mosta odsjeklo je dio okruga, što je otežalo evakuaciju civila iz te oblasti.

Moskva je opetovano optuživala zapadne saveznike Kijeva da podupiru i potiču prvu kopnenu ofenzivu Ukrajine na ruski teritorij, što je dovelo do evakuacije više od 120.000 civila, prema ruskim vlastima.

Kijev tvrdi da je preuzeo kontrolu nad 82 naselja na površini od 1.150 četvornih kilometara od svog iznenadnog prekograničnog upada 6. augusta.

Sjedinjene Države do sada smatraju upad zaštitnim potezom koji opravdava upotrebu američkog oružja, prema dužnosnicima u Washingtonu.

Pročitajte i ovo: U Kurskoj oblasti priče o frustracijama i mahnitom bekstvu pred napredovanjem Ukrajine

Sudža, koja je prije početka sukoba imala oko 5.000 stanovnika, najveći je grad koji je pao u ruke ukrajinskih trupa od početka operacije. Grad se nalazi desetak kilometara od granice.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina uspostaviti komandni ured u Sudži za koordinaciju pomoći i vojnih poslova.

Borbe su 16. augusta nastavljene južno od Koreneva, grada slične veličine kao Sudža koji bi bio važan taktički dobitak za ukrajinske snage.

Vlasti u ruskoj Belgorodskoj oblasti koja graniči s Ukrajinom saopćile su da će evakuirati pet sela od sljedećeg tjedna.

"Od 19. augusta zatvaramo pristup prema pet naselja, evakuiramo stanovnike i pomažemo im da iznesu svoju imovinu", objavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Pročitajte i ovo: Koliko će prodor Ukrajinaca u teritoriju Rusije uticati na isporuke gasa u Evropu?

U Ukrajini je protuzračna obrana oborila svih 14 ruskih bespilotnih letjelica koje su lansirane tokom noćnog napada, objavile su ukrajinske zračne snage u jutro 17. augusta.

Bespilotne letjelice Šahed oborene su iznad šest ukrajinskih oblasti na jugu i u središtu zemlje, uključujući područja u blizini glavnog grada Kijeva, navodi se u saopćenju objavljenom na Telegramu.

Nije bilo izravnih izvještaja o žrtvama u ruskom napadu dronovima i projektilima tokom noći.