Saobraćaj na Kerčkom mostu obustvaljen tokom noći posle izveštaja o eksplozijama na Krimu

Kerčki most, jun 2024.

Zvaničnici na Krimu pod ruskom okupacijom u noći između četvrtka i petka na više od četiri sata zatvorili su Kerčki most, koji povezuje to ukrajinsko poluostrvo s Rusijom, pošto su se u toj oblasti čule eksplozije.

Skoro 2.000 vozila čekalo je u petak da pređe Kerčki most pošto su eksplozije izazvale manju štetu u gradu Kerču, a veruje se da su rezultat napada ukrajinskih dronova, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Proruski Telegram kanal Krimski vetar objavio je snimak koji navodno prikazuje eksploziju i tvrdi da je izazvala "veliki požar".

Kerčki most dug 19 kilometara, preko kojeg ide automobilski i železnički saobraćaj, otvoren je 2018. i služi kao važna ruta snabdevanja ruskih snaga koje zauzimaju delove južne Ukrajine.

Oštećen je ukrajinskim napadima u oktobru 2022. i julu 2023. i često je zatvaran usled bezbednosnih incidenata.

Tri drona su navodno oborena blizu lučkog grada Sevastopolja, gde se nalazi ruska Crnomorska flota.

Pročitajte i ovo: Ukrajina nema mornaricu, ali zadaje udarce Rusiji u Crnom moru

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je "neutralisalo" pet ukrajinskih letećih dronova i dve morska drona.

Na društvenim mrežama pojavili su se izveštaji o eksplozijama u blizini okruga Černomorsk i glavnog grada Krima, Simferopolja.

Nije bilo izveštaja o ozbiljnoj šteti, a ukrajinska vojska nije komentarisala te izveštaje.

Pomoćnik ruskog predsednika i šef Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je u četvrtak listu Izvestija da je ukrajinski upad u zapadnu Kursku oblast Rusije, koji je pokrenut 6. avgusta, "planiran uz pomoć NATO-a i zapadnih specijalnih službi", ponavljajući tvrdnju koju su izneli brojni ruski zvaničnici poslednjih dana.

Patrušev je rekao da tvrdnje SAD i drugih zapadnih zemalja da nisu umešane "nisu tačne".

Vlasti u sibirskom regionu Irkutska saopštile su da je poginuo jedan član posade bombardera Tu-22M3 koji se srušio tokom vežbe u sredu. Još troje je spašeno i hospitalizovano, napisao je guverner Irkutske oblasti Igor Kobzev u Telegramu.