Dronovi rata u Ukrajini

Bespilotne letelice su možda najznačajniji tehnološki razvoj modernih sukoba, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ovde možete pročitati o nekim od dronova za koje se zna da se koriste u ratu u Ukrajini.

Aerorozvidka R18

Oktokopter R18 ukrajinske proizvodnje je posebno osmišljen za ispuštanje bombi. Na dronu nema ničeg osim osnovnih komponenti kako bi se maksimizirala nosivost na oko pet kilograma. Čak su i nožice za sletanje skinute zbog čega je potrebna posebna platforma za poletanje, kao i osoba koja treba da ga uhvati pri sletanju.

R18 može da leti bez svetla u mraku radi potpune vizuelne nevidljivost, a koristi termalne kamere za uočavanje neprijateljskih trupa i vozila. Video koji je snimio oktokopter pokazuje kako ruske tenkove uništavaju jeftine protivoklopne granate opremljene krilcima napravljenim 3D štampačem.

Oktokopteri s osam propelera, kao što je R18, pouzdaniji su od uobičajenih kvadkoptera. Čak i ako se jedan motor pokvari ili bude pogođen, oktokopter može da nastavi da leti.

Na linijama fronta u Ukrajini se navodno nalazi 20 posada koje upravljaju dronovima R18.

Kvazimačta

Ova neubojita bespilotna letelica, koju Rusija naziva "sistemom za podizanje opreme", dizajnirana je da lebdi u mestu i njeno kretanje je ograničeno dužinom električnog kabla priključenog na komandnu stanicu na zemlji za napajanje. Kabl ograničava visinu leta kvadkoptera veličine stočića za kafu na oko 70 metara, ali mu omogućava da ostane u vazduhu, kako se tvrdi, tri dana, posle čega mora da sleti radi kontrole i održavanja.

Kvazimačta ima kameru i telekomunikacionu opremu koja omogućava da se koristi kao neka vrsta lebdećeg "jarbola" koji može brzo da se premesti i koji je manje izložen artiljerijskim napadima od fiksnog telekomunikacionog tornja.

DJI Mavik

Kineski proizvođač dronova DJI napravio je dronove uglavnom za filmske stvaraoce i fotografe, ali obe strane u ukrajinskom sukobu koriste DJI letelice za izviđanje, korekciju artiljerije i za bacanje malih protivpešadijskih granata.

Najnoviji Mavik (Mavic), kao na slici, opremljen je telefoto sočivima niskog kvaliteta, koji omogućavaju osmatranje ciljeva, kao i oštrijim širokougaonim sočivima. Kvadkopter je dovoljno snažan da može da nosi jednu granatu opremljenu udarnim osiguračima.

Međutim, verzije dronova kakve isporučuje proizvođač nose veliki rizik za operatere u konfliktu. DJI takođe prodaje radarski sistem posebno dizajniran za otkrivanje DJI letelica. Korisnici radara za otkrivanje drona Aeroskop (Aeroscope) mogu precizno da odrede tačnu lokaciju i putanju DJI letelica, kao i osobe koja njom upravlja, što znači da druga strana može brzo i precizno da gađa pilote dronova čak i ako su skriveni.

Ukrajinski dobrovoljac rekao je za RSE u julu da se veruje da ruske snage koriste Aersoskop sistem za detekciju. On je rekao da "nažalost, postoje primeri" kako su Ukrajinci poginuli u artiljerijskim napadima pošto ih je otkrio taj radar.

DJI je obustavio prodaju svojih dronova Ukrajini i Rusiji, ali se oni mogu lako uvesti iz susednih zemalja, čime je taj potez uglavnom simboličan.

Orlan-10

Ruske bespilotne letelice u obliku aviona se katapultiraju posle čega mogu ostati u vazduhu do 16 sati pomoću bučnog motora s pogonom na gorivo. Bespilotne letelice s fiksnim krilima uglavnom koriste kamere i senzore za precizniju artiljerijsku paljbu i uočavanje kretanja neprijatelja, ali je zabeleženo i kako ispuštaju bombe.

Orlani, navodno, takođe mogu da ometaju tornjeve za mobilne telefone i "SMS bombardovanje" neprijateljskih trupa. Još od 2014. ukrajinski vojnici na frontu koji su se borili protiv separatista koje podržava Rusija počeli su da dobijaju preteće tekstualne poruke s upozorenjem da polože oružje.

Bajraktar TB2

Smatralo se da su ovi dronovi turske proizvodnje promenili situaciju tokom haotičnih prvih dana invazije na Ukrajinu kada su video snimci prikazali kako Bajraktari uništavaju vrednu rusku vojnu opremu "mikromunicijom" veličine bejzbol palice.

Pesma o Bajraktarima postala je redovna u nastupima ukrajinskih uličnih muzičara, dok su ljudi u Evropi prikupljali sredstva za isporuke tih letelica Ukrajini. Međutim, s usporavanjem ruske invazije i uspostavljanjem slojeva protivvazdušne odbrane u okupiranim oblastima, ti dronovi su postajali sve ranjiviji. Bučne letelice veličine manjih aviona lako se uočavaju radarom i dovoljno su spore da budu lake mete za protivavionsko oružje.

Još u junu, ukrajinski vojni piloti opisali su Bajraktare kao "skoro beskorisne". Sada se, prema izveštajima, uglavnom koriste za specijalne izviđačke misije na velikim distancama.

Kronštadt Orion

Ruski Orion sličnog je izgleda kao borbeni dron Riper (Reaper) američke proizvodnje. Karakteristični rep u obliku slova "V" smanjuje vidljivost na radarima koji traže prave uglove, a tanka krila u rasponu od 16 metara povećavaju efikasnost potrošnje goriva za letenje do 24 sata. Na snimcima se može videti kako ova letelica ispaljuje navođene rakete vazduh-vazduh.

Orioni su izveli nekoliko napada na ukrajinska vozila u prvim nedeljama posle početka invazije u februaru, ali su ukrajinske snage oborile jednu od tih letelica, što je, prema posmatračima, nanelo značajan udarac ruskoj taktici.

Svitčblejd 300

Ovi "dronovi samoubice" američke proizvodnje imaju masu od samo 2,5 kilograma i ceo sistem može da stane u ranac. Svičblejd (Switchblade) se postavlja u cev nalik raketnom bacaču koja ga lansira u vazduh, posle čega se aktiviraju krila i počne da radi propeler.

Svitčblejdovi koriste video prenos uživo za usmeravanje na ciljeve na udaljenosti do 10 kilometara brzinom do 160 kilometara na sat. Imaju bojevu glavu veličine granate koja može da ubije neprijateljske borce i ošteti neoklopna vozila.

Iran je u oktobru predstavio letelicu koja izgleda kao kopija Svitčblejda.

Geran-2

Samoubilački dronovi iranske proizvodnje pod ruskim imenom lansiraju se u malim "rojevima" od pet ili više njih, čime mogu da savladaju neku protivvazdušnu odbranu. Leteće bombe šokirale su svet kada je nekoliko njih palo na Kijev sredinom oktobra pred očima stranih novinara, ubivši najmanje pet ljudi, uključujući jednu trudnicu i njenog supruga.

Ubrzo posle tog napada, Ukrajina je dobila napredne zapadne protivvazdušne raketne sisteme. U Češkoj je pokrenuta kampanja prikupljanja sredstava za kupovinu mobilnih protivavionskih topova namenjenih Ukrajini za odbranu od dronova samoubica.