Vođe separatističkih oblasti na istoku Ukrajine proglasile opštu mobilizaciju

Evakuacija civila iz Donjecka, 17. februar 2022.

Separatistički vođa regiona Donjeck na istoku Ukrajine naredio je opštu mobilizaciju usred rastućih strahovanja od invazije, a ubrzo zatim je na opštu mobilizaciju pozvao i vođa Luganska, druge separeatističke oblasti.

Kako prenosi agencija Asošijejted pres (AP), vođa proruske separatističke vlade u regionu Donjeck na istoku Ukrajine Denis Pušilin objavio je u subotu, 19. februara, saopštenje u kome se najavljuje opšta mobilizacija trupa i pozivaju rezervisti da se jave kancelarijama regrutaciju.

"Pozivam sunarodnike koji su u rezervi da dođu u vojne komesarijate. Danas sam potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji", rekao je Pušilin u video poruci građanima, prenose ruske agencije.

Pročitajte i ovo: Berlin i Pariz traže od Moskve da pozove na uzdržanost na istoku Ukrajine

Vođa proruske oblasti Lugansk na istoku Ukrajine Leonid Pasečnik takođe je objavio opštu mobilizaciju.

"Proglašavam opštu mobilizaciji na teritoriji Narodne republike Lugansk", navodi se u ukazu koji je potpisao Pasečnik, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Objave su stigle u vreme pojačanog nasilja duž linije kontakta između ukrajinskih snaga i proruskih separatista u tom regionu poslednjih dana, koje su podstakle strahovanje Zapada da bi Moskva mogla to da iskoristi kao izgovor za invaziju. Kijev tvrdi da ne namerava da napadne Donbas.

Ukrajinske oružane snage i proruski separatisti uzajamno se 19. februara optužuju za teška kršenja primirja na istoku Ukrajine, čime se podstiču strahovanja o predstojećoj ruskoj invaziji.

Ukrajinski vojnik je poginuo u sukobima na istoku zemlje, saopštila je ukrajinska vojska.

"U granatiranju smrtno je stradao jedan ukrajinski vojnik od eksplozije granate", saopštila je vojna komanda za istok Ukrajine.

Ukrajinska vojska saopštila je u subotu, 19. februara, da je bilo 66 razmena vatre do sedam ujutro, što je izuzetno mnogo, dok su separatisti u Donjecku ocenili situaciju "kritičnom".

Ukrajinske oružane snage i proruski separatisti danas se uzajamno optužuju za teška kršenja primirja na istoku Ukrajine.

Dan ranije su vlasti u separatističkim oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine proglasile masovnu evakuaciju žena, dece i starijih u susednu Rusiju.

Pročitajte i ovo: Evakuacija civila sa istoka Ukrajine u Rusiju

Ubrzo posle početka evakuacije odjeknulo je više eksplozija u oblastima pod kontrolom pobunjenika.

Posmatrači OEBS-a javili su da su konstatovali "spektakularno povećanje" kršenja primirja u toj oblasti, i da ih je bilo ukupno 870 u petak.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga izbio je 2014. godine i u njemu je do sada stradalo više od 14.000 ljudi.