Zelenski kaže da je napuštanje Avdijevke spasilo živote, apeluje na Zapad da pojača isporuku oružja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski drži govor na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu 17. februara 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je odluka o povlačenju iz zahvaćenog istočnog grada Avdijevke donesena kako bi se zaštitili životi nadjačanih ukrajinskih vojnika, koji su suočeni s ogromnom ruskom invazijom, i pozvao Zapad da okonča "vještački deficit" u isporuci više oružja i municije u Kijev.

"Za nas je važno da spasimo živote naših ljudi, to je naš glavni cilj. Mi spašavamo živote naših vojnika", rekao je Zelenski na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 17. februara.

"Rusija nije ništa zauzela (nakon ukrajinskog povlačenja). Oni samo uništavaju", rekao je Zelenski.

Ranije, 17. februara, glavnokomandujući ukrajinske vojske, general-pukovnik Oleksandr Sirski, objavio je da se njegove snage povlače iz Avdijevke nakon četiri mjeseca brutalne borbe s ruskim vojnicima.

"Ukrajinci su dokazali da možemo natjerati Rusiju da se povuče", rekao je Zelenski i dodao da su "naše akcije ograničene samo zalihama i dužinom dometa naše snage... Situacija u Avdijevki to dokazuje", rekao je Zelenski.

Ukrajina, koja je u velikoj mjeri ovisna o ekonomskoj i vojnoj pomoći svojih zapadnih saveznika, a posebno Sjedinjenih Država, suočava se sa sve oštrijim nedostatkom municije i vojne opreme dok se američki republikanski zakonodavci prepiru oko paketa vojne i ekonomske pomoći Kijevu vrijednog 61 milijardu dolara.

Zelenski, koji udvostručuje napore da prikupi veću vojnu, političku i ekonomsku podršku Ukrajini kako bi spriječio rusku invaziju koja se bliži drugoj godišnjici, ponovo je pozvao zapadne saveznike Ukrajine da ubrzaju isporuke teškog naoružanja i municije.

"Održavanje Ukrajine u vještačkom deficitu oružja, posebno u deficitu artiljerije i dalekometnih sposobnosti, omogućava Putinu da se prilagodi trenutnom intenzitetu rata", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje medija da li bi bilo dobro da pozove bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Ukrajinu Zelenski je rekao:

"Ako gospodin Trump, ako dođe, spreman sam čak i da idem s njim na prvu liniju fronta", i dodao: "Pozivam ga javno, ali to zavisi od njegovih želja, naravno. "Spremni smo ."

Trump, koji je trenutni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju, više puta je izrazio skepticizam u pogledu daljnje podrške SAD Ukrajini.

Govoreći odvojeno na forumu u Minhenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da američko kašnjenje u otključavanju pomoći Ukrajini ima direktan uticaj na situaciju na liniji fronta.

"Svaka sedmica koju čekamo znači da će biti više poginulih na liniji fronta u Ukrajini", rekao je on.

Zelenski se također treba sastati s potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris, demokratom, koja je upozorila 16. februara da bi neuspjeh Predstavničkog doma predvođenog republikancima da odobri dalju pomoć Ukrajini predstavljao "poklon" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Obraćajući se na forumu u Minhenu, Haris je evropskim saveznicima Ukrajine rekla: "Jasno ste stavili do znanja da će Evropa biti uz Ukrajinu i ja ću jasno reći da predsjednik Joe Biden i ja stojimo uz Ukrajinu."

Pročitajte i ovo: Ukrajinski grad Avdijivka pred padom: 'Situacija je kritična'

Zelenski je otputovao u Minhen dan nakon što je potpisao ključne bezbjednosne sporazume sa Francuskom i Njemačkom.

Ukrajinski lider je rekao da će sporazumi potpisani s Njemačkom i Francuskom dati "impuls Sjedinjenim Državama" da odobre kritični paket pomoći od 61 milijardu dolara.

No, njemački kancelar Olaf Scholz, kada je ranije 17. februara u Minhenu upitan da li će njegova vlada isporučiti Ukrajini rakete dugog dometa Taurus, zaobišao je to pitanje, rekavši samo da će odluke Njemačke biti donesene u pravo vrijeme.

Uz izvještaje AP-a, Reutersa, AFP-a i dope