Ukrajinski rudnici uglja angažuju žene dok se muškarci bore na frontu

Natalija, 43, i Kristina, 22, pripremaju se za svoju smjenu duboko pod zemljom u rudniku ugljena u regiji Dnjepropetrovsk 17. novembra.

Oko 1.000 ljudi koji su prije radili u ovom rudniku sada su u vojsci, na prvim linijama, od njih su 42 radnika poginula. Suočen s nedostatkom osoblja, rudnik je po prvi put u svojoj historiji omogućio ženama da rade ispod zemlje.

Natalija i Kristina prolaze pored muške svlačionice.

Kristina je prihvatila posao prije četiri mjeseca nakon što je prevladala svoju zabrinutost oko ostavljanja svog četverogodišnjeg sina kod kuće s majkom. Njezin rodni grad Pavlohrad udaljen je 100 kilometara od fronta, ali ga često pogađaju ruski projektili.

Radeći na dubini od 470 metara, Kristina je odgovorna za održavanje vozova unutar rudnika koji prevoze radnike dužinom od preko 4 kilometra, od okna gdje siđu u jamu do mjesta gdje kopaju ugljen.

Žena upravlja liftom u rudniku.

Ukrajinska industrija ugljena, nekad jedna od najvećih u Evropi, decenijama je propadala, od raspada Sovjetskog Saveza. U oblasti rudarstva koja je nekad bila isključivo za muškarce, žene se suočavaju s izazovom rada u rudnicima.

Kristina čeka opremu prije nego što siđe niz rudarsko okno.

Iako je bilo nekih iznimki, vlada je ženama uglavnom zabranjivala obavljanje poslova u podzemlju, smatrajući da je taj posao fizički prezahtjevan za žene -- što je politika na snazi još od sovjetske ere.

Zaposlenica rudnika provjerava lampe za rudarske kacige.

Nakon ukidanja zabrane dok traje rat, sada pod zemljom radi oko 400 žena, iako je to samo 2,5 posto od inače ukupne rudarske radne snage. Jedan predradnik koji je želio ostati anoniman rekao je da, s obzirom na to da su mnogi rudari ubijeni ili ranjeni, očekuju da će žene nastaviti raditi u rudnicima dugo nakon što rat završi.

"Ovdje su sada samo žene. Ne možemo ostaviti sve ovo iza sebe i otići na druge poslove i tako iznevjeriti naše momke", rekla je Kristina.

Njen stariji brat radio je u istom rudniku. Pridružio se vojsci dvije semdmice nakon početka potpune ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, priča Kristina i dodaje da se jako brine za njega.

Natalija mjeri temperaturu baterije podzemnog voza..

"Radila sam u trgovini koja je prodavala mašine za pranje rublja. Kad je izbio rat, radnja se zatvorila. Vidjela sam oglas za posao i došla sam u rudnik. Prošla sam obuku, a onda počela raditi ovdje."

Natalija na poslu.

 

Natalija i Kristina mijenjaju bateriju na vozu u oknu rudnika.



 

Natalija i Kristina u rudarskom liftu na povratku iz smjene.

"Ovo je zaista posao za muškarce. To je težak posao", rekla je Natalija, koja ipak smatra da će  u budućnosti još više žena raditi u rudniku.

Dok se ukrajinski muškarci bore protiv ruskih snaga na frontu, žene se suočavaju sa izazovom rada duboko pod zemljom u rudnicima uglja u zemlji.