Ukrajinska vinarija usred ratne zone

Godine 2013. bivši dizač utega Pavlo Magalias osnovao je vinograd Olvio Nuvo na obroncima rijeke Južni Buh u Ukrajini. Vinograd svoje ime duguje starogrčkom gradu Olbiji, utemeljenom u sedmom stoljeću, čije su ruševine udaljene samo nekoliko stotina metara.

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, ovo zabačeno, vjetrom šibano mjesto izgubilo je svoj uobičajeni mir.

"Ja sam vinogradar najbliži prvoj crti fronte", rekao je Magalias za AFP dok je iza njega odjekivala teška tutnjava ruskog i ukrajinskog topništva. Među trsovima njegove loze nalazi se, kako se čini, čahura zabranjene kazetnu municije.

Zbog brzog napredovanja u južnoj Ukrajini, ruske su snage uspjele preuzeti kontrolu nad suprotnom obalom rijeke južno od grada Mikolajiva na početku invazije. Tako se Olvio Nuvo "slučajno našao u epicentru rata", kaže Magalias.

U početku bi bombe eksplodirale i u blizini radnika dok su se brinuli o grožđu. Tijekom "ovih vrlo teških mjeseci", Margalias je izbrojao ne manje od 26 kratera koji su iscrtali njegove vinograde. Morao je iskopati dijelove projektila dok su oni nastavljali svoj posao.

S dolaskom moćnog oružja koje su donirale zapadne zemlje, ukrajinske snage uspjele su potisnuti ruske snage. Sada, na zvukove snažnih eksplozija jedva da radnici dignu i obrve. Sada već mogu procijeniti udaljenost prema tome koliko je vremena potrebno između dima koji se diže i zvuka eksplozije.

Podrijetlom iz Moldavije, Magalias kaže da nikad nije razmišljao o odlasku. "Uložio sam svu svoju ušteđevinu u ovaj vinograd. Sada više nemam novaca, ali imam sve ovo", rekao je, pokazujući prema svojoj zemlji na kojoj godišnje proizvede 15.000 boca crnog i bijelog vina.

"Nikome nismo smetali, tiho smo radili, a Rusi su došli. Zašto su, dovraga, ovdje?", postavlja pitanje Magalias dok govori o sukobu koji je ubio "mnoge njegove prijatelje". Uz upravljanje vinogradom, Magalias volontira kao kopać rovova u ukrajinskoj teritorijalnoj obrani, što je vještina koju koristi na vlastitoj zemlji.

Uz kolekciju drevnih posuda za pohranjivanje iskopanih u njegovom vinogradu, Magalias sada ima hrpu čahura zabranjenih kazetnih bombi koje su pale s neba.

Ruska nasilno oduzimanje Krima od Ukrajine 2014. rezultiralo je i gubitkom oko trećine ukrajinskih vinograda, uključujući neke od  najboljih i najpoznatijih.

Zbog ruske invazije obiteljske su vinarije uništene ili okupirane, a druge, poput Olvia Nuva, i dalje su u opasnosti od granatiranja.

U regiji koja je ekonomski oštećena ratom, vinarija je dobrodošao izvor prihoda za one koji su ostali. Šezdesetšestogodišnja Zineida Bosa nimalo se ne uznemiri kada otkrije dijelove oružja među vinovom lozom. "Neki ljudi su nervozni zbog projektila, ali ja sam OK. Što možemo? Morate imati od čega živjeti, mi moramo raditi", kaže.

Margalias ostaje optimističan glede svoje budućnosti i svoje vinarije. Najgore je, kaže sarkastično se osmjehnuvši, što je ova godina "iznimna".

"Takve se dobiju jednom u pet godina! Grožđe daje sve od sebe, a vino će biti odlično, možda samo puderasti nakon kušanja", šali se.

Pogled u suton na vinograd "Olvio Nuvo" u blizini sela Paroutine, Mikolajivska oblast, usred ruske vojne invazije na Ukrajinu.