Tradicija u vrijeme rata: Uskrs u Kijevu

Uskrsne liturgije održane su u najpoznatijim pravoslavnim središtima Kijeva 5. maja, dok je Ukrajina obilježavala svoju treću pravoslavnu uskrsnu nedjelju otkako je u februaru 2022. godine počela ruska invazije punog obima na tu zemlju.

Vjernici tokom uskrsne službe u Kijevsko-pečerskoj lavri, poznatoj i kao manastir Pećina.

Dok su dvije nacije slavile pravoslavni Uskrs, ruski zračni udari pogodili su istočne ukrajinske okruge Donjeck i Harkiv, ubivši troje i ranivši najmanje 17 ljudi, prema navodima ukrajinskih vlasti.

Vjernik u invalidskim kolicima tokom molitve

U uskršnjoj poruci iz Kijeva, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince da se ujedine u molitvi jedni za druge i za vojnike na prvoj liniji rekavši da Bog ima "ukrajinsku zastavu na svom ramenu".

Silueta Kijevsko-pečerske lavre, najstarijeg pravoslavnog svetišta Istočnih Slavena osnovanog 1051. godine u Kijevu. To je glavno hodočasničko mjesto u istočnoj Evropi koje privlači vjernike iz cijele regije. 

Uprkos prijetnji od raketnih napada, mnogi su Ukrajinci proslavili vjerski praznik.

 

Dječak u Katedrali Sveog Mihajla u Kijevu, 5. maja 2024.

Vjernici pale svijeće u Katedrali svetog Mihajla, Kijev, 5. maj 2024.

Vjernici čekaju "osvećenje Uskrsa" ispred Katedrale svetog Mihajla sa Zlatnom kupolom u Kijevu, 5. maja 2024.

Tokom posvećenja izgovaraju se posebne molitve nad paskom (kruhom) i drugim simboličnim jelima koja se koriste u uskrsnim slavljima i koja se često dijele vjernicima kao sakrament u uskrsnim slavljima.

Vjernici su blagoslovljeni vodom koja simbolizira pročišćenje, obnovu i duhovno ponovno rođenje u slavlju Hristovog vaskrsenja.

Vojnici su takođe učestvovali u proslavi.

Nakon vjerskih obreda, članovi porodice svratili su da odaju počast kod Zida sjećanja na poginule branioce Ukrajine.

Ukrajinci u Kijevu slave treći Uskrs od ruske invazije punog opsega jer su vlasti pozvale vjernike da izbjegavaju bdijenja zbog noćnog policijskog sata i opasnosti od zračnih napada.