Rusija tvrdi da je zauzela ukrajinsko selo u posljednjoj seriji napada

Ukrajina obara ruske bespilotne letjelice tokom noćnog napada (foto arhiv)

Rusija tvrdi da su njene oružane snage zauzele selo Novoselivka Perša na istoku Ukrajine.

Rusko ministarstvo odbrane izvijestilo je u nedjelju da je Moskva "oslobodila naselje" u Donjeckoj oblasti, posljednje u nizu sela za koja Kremlj posljednjih sedmica navodi da ih je zauzeo.

Donjeck je jedna od četiri oblasti na istoku i jugu Ukrajine za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala 2022. godine, nekoliko mjeseci nakon početka svoje invazije punog obima na Ukrajinu.

Istovremeno, oružane snage Ukrajine oborile su pet dronova nakon što je Rusija rano u nedjelju lansirala rakete i bespilotne letjelice na nekoliko ukrajinskih oblasti.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk napisao je na Facebooku da je pet dronova iranske proizvodnje Shahed presretnuto u Hersonskoj, Dnjipropetrovskoj, Kirovohradskoj i Zaporiškoj oblasti.

Dronovi su lansirani iz vazdušne baze u ruskom području Krasnodar.

Rusija je ispalila i dvije protivavionske vođene rakete S-300 i dvije vođene rakete Kh-59, navela je Ukrajina.

Guverner Hersona Oleksandr Prokudin rekao je u nedjelju da je u ruskom granatiranju dan ranije povrijeđeno 15 osoba, uključujući dijete.

Uprkos dokazima koji govore suprotno, Rusija tvrdi da u ratu ne cilja na ukrajinske civile.

Posmatračka misija Ujedinjenih nacija za ljudska prava je navela da je najmanje 11.284 ukrajinskih civila ubijeno u neprijateljskoj vatri od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, naglašavajući da je stvarna brojka vjerovatno i veća.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Ne dopuštamo im da se slobodno kreću': Ukrajinske jedinice protiv ruskih napada na istoku

U međuvremenu, ruske vlasti počele su da šalju sms-poruke kako bi ohrabrile ljude da se prijave u Ministarstvo odbrane i "odmah" dobiju 800.000 rubalja (9.400 dolara) nakon potpisivanja ugovora.

Ruski mediji prvi su izvijestili o planu ministarstva da pokrene SMS-kampanju za regrutaciju vojnika u junu.

Pored naknade za registraciju, regionalni guverneri imaju ovlaštenje da vojnicima iz svojih oblasti daju dodatni novac kako bi održali proces regrutacije. Izvještaji kažu da se dodatne uplate kreću od 1,12 miliona rubalja (13.200 dolara) u Komiju do 1,7 miliona rubalja (20.000 dolara) u Lenjingradu.

Rusija pokušava da podstakne regrutaciju kako bi povećala svoj broj u ratu protiv Ukrajine bez formalnog proglašenja mobilizacije, što bi moglo da izazove nezadovoljstvo.

Uoči predsjedničkih izbora u decembru 2023. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da neće biti novih najava mobilizacije budući da je na linijama fronta već "pola miliona" vojnika.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.