Ruske snage se povlače iz Hersona

Ukrajinski vojnici pucaju na liniji fronta u oblasti Herson, Ukrajina, 9. novembra 2022.

Ruskoj vojsci je naređeno da se povuče iz ukrajinskog grada Hersona, jedinog regionalnog glavnog grada kojeg je zauzela od početka invazije u februaru.

Ruski komandant u Ukrajini, general Sergej Surovikin, rekao je da više nije moguće nastaviti snabdijevanje grada.

To znači da će se ruske snage u potpunosti povući sa zapadne obale rijeke Dnjepar.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je u srijedu da se moskovske snage povlače sa desne obale Dnjepra u okupiranoj južnoj oblasti Herson, što je značajan udarac Kremlju.

Šojgu je najavio povlačenje sa desne, odnosno zapadne obale rijeke koja dijeli Ukrajinu, prema ruskim državnim medijima. Grad Herson pao je u ruske ruke u martu.

Međutim, ukrajinski zvaničnici ovu najavu Rusije tretiraju s oprezom. Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak upozorio je da je preuranjeno tretirati najavu kao istinitu.

U septembru je Rusija aneksirala ovu teritoriju nakon referenduma koji su Ujedinjene nacije proglasile nezakonitim. Ukrajinska vojska je izvršila veliki pritisak na rusku u tom regionu.

Već sedmicama napadaju teritoriju na desnoj obali Dnjepra, polako smanjujući područja pod kontrolom Rusije.

Pročitajte i ovo: Zelenski: Mogući razgovori sa Rusijom pod uslovima Ukrajine

Kijevske snage su se usredotočile na grad Herson i prekinule linije snabdijevanja posljednjih sedmica u sklopu veće kontraofanzive na istoku i jugu Ukrajine.

Izvor: BBC, dpa