Nastavak borbi u Bahmutu - kaže Kijev, Wagner 'napušta grad'

Bahmut, 21. maj 2023.

Teške borbe za kontrolu nad Bahmutom se nastavljaju, izvijestila je u ponedjeljak ukrajinska vojska, usprkos tvrdnjama Moskve da je ovaj istočni grad pao u ruke ruskih trupa.

Rusija je tokom vikenda tvrdila da je preuzela kontrolu nad Bahmutom, ali predsjednik Volodimir Zelenski i ukrajinski zapovjednici osporavaju tu izjavu, rekavši da se borbe još vode.

Ruska plaćenička paravojna grupa Wagner rekla je u ponedjeljak da će se njezine snage povući iz ovog ukrajinskog grada, od 25. maja do 1. juna i tada će položaje ustupiti redovnoj ruskoj vojsci.

"U zapadnom predgrađu (Bahmuta), postavljene su linije odbrane. Tako da će grupa Wagner napustiti grad između 25. maja i 1. juna", rekao je vođa te paravojne grupe, Jevgenij Prigožin.

Zelenski je na sastanku s čelnicima Grupe sedam u Hirošimi, u Japanu, 21. maja naglasio da Rusija ne kontrolira Bahmut.

"Morate shvatiti da [u gradu nije ostalo ništa]. Sve su uništili", rekao je, misleći na ruske snage. "Nema zgrada. Šteta. Tragedija", riječi su Zelenskog.

I Ukrajina i Rusija pretrpjele su teške gubitke u Bahmutu, gradu od oko 70.000 ljudi prije ruske ofanzive, koji je sada u velikoj mjeri razoren.

Satelitski snimci otkrivaju da Bahmut više gotovo da ne postoji

Glavne operacije u istočnoj Ukrajini i dalje su usredotočene na liniju fronta Bahmut-Avdijivka-Marinka u regiji Donjeck, u kojoj su ukrajinske snage odbile 37 ruskih napada u posljednja 24 sata, naveo je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Rusija je izvela 52 raketna i zračna napada na ukrajinske vojne i civilne ciljeve, priopćila je vojska.

U južnoj regiji Dnjepropetrovsk, Moskva je izvršila napad dronovima i projektilima rano ujutro 22. maja, rekao je regionalni guverner Serhij Lisak.

Lisak je istakao da je svih 15 bespilotnih letjelica i četiri krstareće rakete oborila ukrajinska protuzračna odbrana.

Jedna osoba je lakše ozlijeđena, a pričinjena je određena materijalna šteta, dodao je Lisak.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Nuklearna elektrana Zaporižja u Ukrajini, koja je pod ruskom okupacijom, u ponedjeljak oko podneva ponovno je priključena na električnu mrežu, izvijestile su vlasti, nakon prekida zbog ruskog noćnog raketiranja.

Ukrenerho je "ponovno uspostavio napajanje nuklearne elektrane iz ukrajinske elektromreže", javio je ukrajinski državni operator na Telegramu.

Ranije u ponedjeljak ukrajinska atomska agencija Enerhoatom navela je da je zbog napada ruskih snaga tokom noći isključena preostala visokonaponska linija koja je povezivala elektranu s ukrajinskom mrežom.